Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin çöküşü ve yeni hükümetin kurulmasının ardından yaklaşık 3 ay geçmiş olmasına rağmen, Avrupa Birliği dışındaki uluslararası yaptırımların devam etmesi dikkat çekiyor.
Suriye’deki iç savaş, sivillere yönelik şiddet, insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve terör örgütlerinin desteklenmesi gibi sebeplerle Beşar Esad rejimine karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin amacı, ülke yönetiminin şiddeti sona erdirmesi ve reform sürecini başlatmasıydı.
BATI YAPTIRIMLARI SURİYE’Yİ HALA ETKİLİYOR
Esad rejimini zayıflatmayı ve insan hakları ihlallerini önlemeyi hedefleyen yaptırımların etkisi ise büyük ölçüde Suriye halkı üzerinde hissediliyor.
Baas rejiminin yıkılmasının ardından anlamını yitiren Batı ülkelerinin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, hala yürürlükte kalmaktadır.
Yürürlükten kaldırılmayan bu yaptırımlar, Suriye’nin ekonomik ve siyasi durumunu olumsuz yönde etkilerken, yeniden inşa, kalkınma ve toparlanma süreçlerini de zorlaştırmaktadır.
‘ASKIYA ALINMAYA’ KARAR VERİLDİ
Yaptırımlar konusunda olumlu bir gelişme olarak AB, Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörlere uygulanan yaptırımları ‘askıya almaya’ karar verdi.
Toplantıda yapılan açıklamada, yaptırımların tamamen kaldırılmadığı ancak ‘askıya alma’ teriminin kullanılması, geri dönüş ihtimaline açık bir kapı bırakıldığı anlamını taşıyor.
KAYNAK SAĞLANMASINA İZİN VERİLDİ
Bu aşamada AB, Suriye’deki enerji ve ulaşım sektörlerindeki yasakları da askıya aldı.
Ayrıca, Sanayi Bankası, Popüler Kredi Bankası, Tasarruf Bankası, Tarım Kooperatif Bankası ve Suriye Arap Havayolları yaptırım listesinden çıkarılırken, Suriye Merkez Bankası’na ekonomik kaynakların sağlanmasına izin verildi.
ÇEŞİTLİ YAPTIRIMLARIN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
AB, Suriye ile bankalar arasında ilişkilerin kurulmasına ilişkin yasaklara muafiyetler getirerek, insani yardım ve yeniden inşa amaçlı işlemlere izin vermeyi de gündeme aldı.
Bu bağlamda, kişisel kullanıma yönelik lüks ürünlerin Suriye’ye ihraç edilmesine de onay verildi; ancak Esad rejimi ve çeşitli alanlardaki yöneticilere ilişkin yaptırımların devamına karar verildi.
KARARIN DESTEKLEYİCİ OLDUĞU VURGULANDI
AB yetkilileri, bu kararların Suriye’de kapsamlı bir siyasi geçiş, ekonomik toparlanma ve istikrarı destekleme çabalarının bir parçası olduğunu ifade etti.
Ayrıca, yapılan değerlendirmeler sonucunda Suriye ile ilgili gelişmelerin yakından izleneceği ve olumsuz bir durum söz konusu olduğunda geri dönüleceği vurgulandı.
SİLAH AMBARGOSU UYGULANDI
AB, Suriye’de yaklaşık 14 yıl önce Baas rejiminin sivillere uyguladığı şiddeti sona erdirmek için çeşitli kısıtlayıcı tedbirlerle birlikte silah ambargosu uygulamaya başladı.
Mayıs 2011’den itibaren rejim ve destekçileriyle tüm ikili iş birliğini askıya alarak, Suriye’ye yönelik çeşitli ekonomik yaptırımlar devreye sokulmuş