Suriye’deki yönetim değişikliğinin ardından, uluslararası alanda Suriye’ye ilişkin tutumlar da evrim geçirmeye başladı.
Avrupa Birliği (AB), Suriye’ye karşı uyguladığı bankacılık, enerji ve ulaşım gibi alanlardaki yaptırımları kaldırma sürecine girmeye hazırlanıyor.
24 Şubat’ta Brüksel’de toplanacak AB ülkelerinin dışişleri bakanları, iç savaş döneminde hayata geçirilen bazı sektörel yaptırımların kaldırılması konusunda bir anlaşmaya varmayı hedefliyor.
Bir AB yetkilisinin ifade ettiğine göre, yapılacak bu düzenlemelerin “geri döndürülebilir” nitelikte olacağı ve bu sürecin, Şam yönetiminin atacağı demokratik adımlara bağlı olacağı vurgulandı.
ÜÇ SEKTÖRDE YAPTIRIM KALKACAK
Söz konusu kararın öncelikle bankacılık, enerji ve ulaştırma sektörlerini etkilemesi bekleniyor.
AB dışişleri bakanları, 27 Ocak’taki toplantılarda Suriye’ye yönelik yaptırımların azaltılması için bir “yol haritası” üzerinde mutabık kalmışlardı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, “Hızlı bir şekilde hareket etmeyi amaçlıyoruz. Eğer (Şam yönetimi) yanlış adımlar atarsa, yaptırımların kaldırılmasını geri alabiliriz.” şeklinde bir açıklama yaptı.
AB’NİN SURİYE’YE YÖNELİK YAPTIRIMLARI
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başlamıştır.
Söz konusu yaptırımlar, rejimle bağlantılı ve insan hakları ihlalleriyle suçlanan bireylere yönelik seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi tedbirleri içermektedir.
Bu yasaklar, Beşar Esad ve rejime yakın isimleri de kapsıyor.
Bunun yanı sıra, AB; Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uygulayarak, rejimin finansal yapısını hedef almıştır. Ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı malzeme ithalatı kısıtlanmıştır. Ayrıca, bazı iletişim ekipmanlarının ihracatında da sınırlamalar getirilmiştir.
Bu yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da kapsayan kısıtlamalar içermektedir.