Avrupa Birliği (AB), İran’a yönelik uyguladığı yaptırımları genişletme kararı aldı. Bu gelişmenin ardından, AB ülkelerinin dışişleri bakanları Lüksemburg’da düzenlenen olağan toplantıda bir araya geldi.
Toplantıda, İran ile olan ilişkiler masaya yatırıldı ve mevcut yaptırım rejimi çerçevesinde yeni önlemler alınmasına karar verildi.
YENİ TEDBİRLER
AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Konsey, İran’da yargının keyfi tutuklama aracı olarak kullanılmasından sorumlu 7 kişi ve 2 kuruluşa kısıtlayıcı önlemler getirilmesine karar verdi.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, AB’nin İran hükümetinin, siyasi kazançlar elde etmek için vatandaşları asılsız gerekçelerle tutukladığına yönelik derin endişelerini dile getirdiği kaydedildi.
YAPTIRIM REJİMİ NELERİ İÇERİYOR
Bu bağlamda, Fars eyaletinde yer alan “Şiraz Merkez Hapishanesi, Şiraz Devrim Mahkemesi Birinci Şubesi, Evin Hapishanesi Müdürü Farzadi Hedayatollah ve Fars Hapishaneleri Koruma ve İstihbarat Dairesi Müdürü Mehdi Nemati yanı sıra 5 yargı mensubu” yaptırımlara tabi tutuldu.
AB’nin uyguladığı yaptırım rejimi, seyahat yasağı, kişi veya kuruluşların varlıklarının dondurulması ve onlara kaynak aktarımının yasaklanmasını içermektedir. Halen İran’da toplam 232 kişi ve 44 kuruluşa yaptırım uygulanmaktadır.
“FRANSIZ VATANDAŞLARINI İRAN’A SEYAHAT ETMEYE ÇAĞIRIYORUM”
Diğer yandan, Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, İran’ın iki Fransız vatandaşının konsolosluk ziyaretlerine izin vermemesinden dolayı Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) şikayette bulunacağını duyurdu. Bakan, ayrıca Fransız vatandaşlarını İran’a seyahat etmemeye ve bu ülkede bulunanları mümkün olan en kısa sürede ayrılmaya davet etti.