Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Ukrayna’ya asker gönderme fikri, NATO askeri varlığının temelini oluşturabileceği konuşulan bir proje olarak gündeme geldi. Şubat ayının sonlarında Macron’un, NATO askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılması seçeneğini dışlamadığını ifade etmesi, Amerikalı ve Alman müttefikler tarafından reddedildi. Macron, bu kararında Doğu Avrupa’daki NATO ülkelerinden destek aldı. Fransa Kara Kuvvetleri Komutanı General Pierre Schill, Fransız ordusunun en zorlu çatışmalara hazırlandığını belirterek, 30 gün içinde 20 bin askerin hazır hale getirilebileceğini söyledi.
ABD merkezli Newsweek dergisi, Fransız askerlerinin Ukrayna’da muhtemel bir konuşlandırılma noktalarını gösteren bir haritayı paylaştı. Haritada, Fransa ordusuna bağlı birliklerin Ukrayna’nın sınır bölgelerine yerleştirilebileceği ve Rusya sınırına yakın noktalarda, Moskova’nın müttefiki Belarus’a komşu mevzilenebileceği görülmektedir. Aynı şekilde, Rusya’nın ilhak ettiği Herson’a yakın bir noktada da Fransız birliklerinin konuşlandırılma ihtimali vurgulanmaktadır. Macron’un, Ukrayna konusunda Avrupa’nın en iddialı liderlerinden biri olarak öne çıkmaya çalıştığı ifade edilmektedir. Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile temas kurarak savaşı sonlandırmaya yönelik çabalarını sürdürmektedir.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, konuşlandırılması muhtemel askerlerin çatışmaya gönderilmeyeceğini belirtmiş ve askerlerin özel ihtiyaçların karşılanmasında rol alacaklarına vurgu yapmıştır. Ancak, Fransız veya herhangi bir müttefik NATO askerini Ukrayna cephesine yerleştirmenin, Rus kuvvetleriyle doğrudan çatışma riski doğurabileceği uyarısı yapılmıştır. Özellikle Harkov, Dnipro, Zaporijya, Herson ve Odesa gibi stratejik şehirlerde Rus topçu ve füze saldırılarının devam ettiği, dolayısıyla doğrudan bir çatışma riski bulunduğu dikkate alınmaktadır. Bu durum, Fransa’nın Ukrayna’ya asker gönderme kararının ciddiyeti ve riskleri hakkında endişelere yol açmaktadır.