Yapay Zeka Skandalı: Bilim Dünyası Sarsıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşık 200 çalışmanın kısmen ChatGPT tarafından oluşturulduğunun ortaya çıkmasıyla bilim dünyasında bir yapay zeka skandalı yaşandı. Bu skandal, en az 100’den fazla makalenin ChatGPT tarafından yazılmış olabileceğini gösteren bir araştırma ile açığa çıktı. Bu makaleler, kar amacı gütmeyen dergilerde yayınlanmıştı ve hakem değerlendirme süreçlerinin zayıf olması nedeniyle fark edilememişti. Bu durum, bilim alanında güven krizine yol açtı ve halkın bilime olan güvenini zedeledi.

Yapay zekanın araştırma makaleleri üzerindeki etkisi, teknoloji gazeteciliği sitesi 404 Media’nın yeni bir raporuyla ortaya çıktı. Google Akademik’te yapılan bir araştırmada, 115 makalenin ChatGPT tarafından oluşturulmuş olabileceği ortaya çıktı. Bu makalelerde omurga yaralanmaları, pil teknolojileri, tıp, bakteriyel enfeksiyonlar, kripto para birimi, çocuk sağlığı ve yapay zeka gibi çeşitli konular ele alınmıştı. Bazı makaleler doğru bilgi içerirken, diğerleri anlaşılması güç ve tutarsızdı.

Akademik araştırmacılar, üniversitelerinden makale yayınlama konusunda büyük bir baskı altındadır. İşe alınma veya terfi ettirme süreçlerinde insanlar, yayınladıkları makalelerle değerlendirilirler. Bu nedenle, birçok bilim insanı “kağıt fabrikaları” olarak adlandırılan dergilere makale göndermek zorunda kalıyor. Bu dergiler, yazarlardan yayın ücreti alarak hızlıca makale yayınlamayı kabul ederler.

Saygın bir akademik dergide makalenin yayınlanma süreci oldukça uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu süreç, hakem değerlendirmelerini, revision aşamalarını ve bazen ek deneyler yapılmasını içerir. Ancak “kağıt fabrikaları” adı verilen dergiler için durum farklıdır, onlar için tek kriter yazarın yayın ücretini ödemesidir. Örneğin Uluslararası Yeni Medya Araştırmaları Dergisi, yazarlardan yayın ücreti talep eder ve yapay zeka ile oluşturulmuş içeriklere de yer verir.

Yapay zeka sohbet robotu araçlarının kullanımının artmasıyla, düşük değerli ve güvenilir olmayan makalelerin sayısının da artması beklenmektedir. Bu durum, akademik yayın dünyasında ciddi bir güven krizine yol açabilir ve bilimsel sahtekarlık olaylarının önlenmesi için daha sıkı denetimlerin yapılması gerekebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yapay Zeka Skandalı: Bilim Dünyası Sarsıldı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!