Ramazan ayında iftar ve sahurda yenilen yemeklerin sağlık açısından önemli olduğu belirtilmektedir. İftarda dengeli beslenmek ve sahursuz oruç tutmamak gerektiği vurgulanmaktadır.
İftarda hurma gibi kolay sindirilen bir besinle orucu açmak önerilmektedir. Ancak, hurmaların yüksek şeker içeriğine sahip olduğu için aşırı tüketmekten kaçınılması gerektiği belirtilmektedir. İftara hafif bir çorba veya sebzeli bir çorba ile başlanmasının sindirim sistemine yardımcı olabileceği ifade edilmektedir. Ana yemekte protein, karbonhidrat ve lif içeren bir öğün tercih edilmesi önerilmektedir. Et, tavuk, balık gibi protein kaynakları ile bulgur, pilav, kepekli makarna gibi karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesi önerilmektedir. İftardan sonra tatlı tüketmek istenirse, aşırı şekerli ve yağlı tatlılardan kaçınılması gerektiği belirtilmektedir. Daha sağlıklı alternatifler olarak meyve, sütlü tatlılar veya doğal tatlar önerilmektedir.
Sahurda uzun süre tok kalabilmek için protein ve lif açısından zengin besinlere odaklanılması gerektiği belirtilmektedir. Yumurta, süt, yoğurt gibi protein kaynakları ile kepekli ekmek, yulaf ezmesi gibi lifli karbonhidratların tercih edilebileceği vurgulanmaktadır. Susuzluğu önlemek için sahurda bol miktarda su içilmesi gerektiği belirtilmektedir. Kahvaltıda tam buğday ekmeği, peynir, zeytin, domates, salatalık gibi sebzeler, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin tüketilebileceği belirtilmektedir. Kafein içeren içeceklerden uzak durulması gerektiği, çünkü bunların sıvı kaybını artırabileceği ve susuzluğa yol açabileceği belirtilmektedir.
Herkesin beslenme alışkanlıklarının ve ihtiyaçlarının farklı olduğu vurgulanarak, oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesinin vücudun ihtiyaçlarını karşılayarak oruç sürecini daha rahat geçirmeye yardımcı olacağı belirtilmektedir. Bu nedenle iftar ve sahur öğünlerinde beslenme önerilerine dikkat edilmesi ve sağlıklı seçimler yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.