Uzmanlar, hamile kadınların gebelik döneminde bağışıklık sistemlerinin zayıfladığını belirtmektedir.
Bu durum, hamilelerin kurban eti tüketiminde ekstra dikkat göstermeleri gerektiği anlamına geliyor.
Hamilelerin, taze kesilmiş kurban etlerinden kaçınmaları öneriliyor. Çünkü iyi pişirilmemiş etlerde “toksoplazma gondii” adı verilen parazitin bulunma ihtimali bulunuyor.
Taze kesilmiş etlerin sindirimi zorlu olduğundan, etin en az bir gün dinlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Aksi takdirde, hazımsızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirler.
HAMİLELERE KURBAN ETİ UYARILARI
– Taze kesilmiş kurban eti tüketiminden kaçınılmalı ve et bir gün dinlendirilmeli.
– Et mutlaka iyi bir şekilde pişirilmelidir.
– Yağlı kavurma veya kızartma yöntemleri tercih edilmemelidir.
– Haşlama veya fırınlama gibi alternatif pişirme yöntemleri benimsenmelidir.
– Etle birlikte sindirim sürecini kolaylaştıracak bol sıvı, sebze ve salata gibi besinler tüketilmelidir.
– Etin saklanma koşulları da büyük önem arz eder; et mutlaka uygun şartlarda ve buzdolabında saklanmalıdır.
– Bir kez dondurulup çözülen etin, yeniden dondurulmaması gerektiği unutulmamalıdır.
– Hamilelerin kurban etini günde bir porsiyon, ortalama 100 gram şeklinde tüketmeleri önerilmektedir.
– Su tüketimine de dikkat edilmesi gerekmektedir.
– Bayram döneminde sütlü tatlıların tercih edilmesi, şerbetli ve yapay tatlandırıcılı tatlılardan uzak durulması önem taşımaktadır.