Avrupa Güney Gözlemevi’ne bağlı olan Çok Büyük Teleskop (VLT) ile ALMA teleskop ağı, Şili’de iki galaksinin saatte 1,8 milyon kilometre hızla birbirine yaklaştığına dair dikkat çekici gözlemler gerçekleştirdi. Bu araştırma süreci yaklaşık 4 yıl boyunca devam etti.
Polemiğe neden olan galaksilerden biri, merkezinde yer alan kuasar sayesinde karşı taraftaki galaksiye yoğun ultraviyole radyasyon gönderiyor.
Bu radyasyon, diğer galaksinin yıldız oluşturan gaz bulutlarını bozarak yeni yıldızların oluşumunu engelliyor.
Araştırmacılardan Pasquier Noterdaeme, bu durumu “kozmik bir düello”ya benzeterek, iki galaksinin etkileşimini vurguladı.
İki galaksi, tam 11 milyar ışık yılı uzakta konumlanıyor. Bu çalışma, çarpışan galaksilerin birleşme aşamasında olduğunu gözler önüne seriyor.
Araştırma, evrendeki yıldız oluşumunun zirve yaptığı ‘kozmik öğle vakti’ dönemine dair önemli veriler sağladı.
Kuasar, süper kütleli bir kara deliğin varlığında beslenirken, kara deliğe çekilen gaz ve toz, milyonlarca dereceye ulaşan sıcaklıklar üretiyor.
Bu yüksek enerjili ışınlar, hedef galaksinin hidrojen moleküllerini yok ederek yıldız oluşumunu duraklatıyor.
Sergei Balashev, araştırma ekibi tarafından yürütülen bu çalışmanın teorik olarak bilindiğini, ancak ilk kez gözlemlendiğini ifade etti.
Araştırmacılar, bu kuasarı, daha önceki çalışmalarda binlerce düşük çözünürlüklü tayf arasından sıradışı özellikleri sayesinde tespit etti.
Kuasarın sahibi galaksinin çevresindeki detayları belirlemek zor olsa da, ALMA’nın yüksek çözünürlük yetenekleri sayesinde ikinci galaksi görünür hale geldi.
Bilim insanları, bu galaksilerin aslında binlerce ışık yılı uzakta olduğunu belirtti, bu da çarpışmanın durumunu daha iyi anlamalarına olanak tanıdı.
Gözlemler, her ne kadar ilk bakışta üst üste geliyormuş gibi görünseler de, çarpışmanın henüz erken aşamalarında olduklarını göstermektedir.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dong-Woo Kim, galaksi birleşmelerinin evrenin erken dönemlerinde daha sık yaşandığını vurguladı.