Köprülerle Türkiye’yi Dünyaya Bağlıyoruz!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, son dönemlerde ulaşım sektöründe kayda değer yatırımlar gerçekleştirirken, köprü projelerine de özel bir öncelik tanımaktadır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin kara yolu ulaşımında kritik öneme sahip köprü projelerine dair bilgiler sunmuştur.

Son 23 yılda, ulaşım alanındaki fiziksel engellerin hilal olmaktan çıkarıldığını ve inşa edilen yapıların ülkenin dört bir yanını birbirine bağladığını vurgulayan Uraloğlu, “2002’de Türkiye’de sadece 311 kilometre uzunluğunda 5 bin 967 köprü bulunuyordu. Bu süre zarfında 488 kilometre uzunluğunda 4 bin 75 yeni köprü inşa ederek, köprü sayısını 10 bin 42’ye, toplam uzunluğunu ise 799 kilometreye çıkardık. Eğer bu köprüler yan yana dizilmiş olsaydı, turizmin merkezi Antalya’dan İpsala Sınır Kapısı’na kadar kesintisiz bir ulaşım sağlanabilirdi.” açıklamasında bulundu.

“KÖPRÜLERLE ŞEHİRLERİ BİRLEŞTİRDİK”

Uraloğlu, köprüler aracılığıyla vadileri ve nehirleri aştıklarını, şehirler arasında bağlantı kurduklarını belirterek, Türkiye’nin ulaşımda sadece fiziksel engelleri değil, aynı zamanda mühendislik sınırlarını da aştığını ifade etti.

“DÜNYADA İLKLERİ BAŞARDIK”

Uraloğlu, uluslararası alanda birçok ilke imza attıklarını vurgulayarak, “Ödüller aldık. 1915 Çanakkale Köprüsü, 2 bin 23 metrelik ana açıklığıyla dünyanın en geniş ana açıklığa sahip asma köprüsü olarak tarihe geçti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise raylı sistem geçen en uzun asma köprü olarak öne çıkmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

“KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ’NÜN TERS Y TİPİ KULE TASARIMI DÜNYADA 4’ÜNCÜ SIRADA”

Uraloğlu, Elazığ’daki Kömürhan Köprüsü’nün ters Y tipi kule tasarımı ile 660 metre uzunluğunda inşa edildiğini belirterek, 168,5 metrelik tek pilon ve 380 metrelik orta açıklığıyla bu yapının dünya literatüründe 4’üncü sırada yer aldığını aktardı.

MÜHENDİSLİKTE VE MİRAS KORUMADA İLKLER

Ayrıca, yükseklikleri 42 ile 166 metre arasında değişen 8 orta ve 2 kenar ayak üzerinde, dengeli konsol yapım metoduna göre toplam 1372 metre uzunluğunda inşa edilen Eğiste Hadimi Viyadüğü’nün özellikleri sayesinde Türkiye’nin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsü olduğu belirtildi.

Kültürel mirasın korunmasına yönelik Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu kapsamında yaratılan Neonteikhos antik kentindeki tarihi yol ve kalıntıların korunması amacıyla özel tasarlanan çelik arkeolojik köprü, dünya genelinde bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. 2021 yılında ABD merkezli National Corrugated Steel Pipe Association (NCSPA) tarafından ‘Yılın En İyi Özel Uygulama Projesi’ ödülünü kazanmıştır.

ÖDÜLLERLE TESCİLLENEN DEV PROJELER

Uraloğlu, köprü projelerinin yalnızca mühendislik açıdan ödüllerle de uluslararası düzeyde takdir edildiğine dikkat çekerek, Osmangazi Köprüsü’nün Japonya İnşaat Mühendisleri Derneği tarafından Üstün İnşaat Mühendisliği Başarı Ödülü’ne ve Japon

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Köprülerle Türkiye’yi Dünyaya Bağlıyoruz!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!