Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı, yeni bir anayasa oluşturulması amacıyla bir Çalıştay düzenlemekte.
Dördüncüsü gerçekleştirilecek olan bu çalıştay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında, çeşitli uzman akademisyenlerin katılımıyla bugün icra edilecek.
Yazıcı, basın toplantısında yeni anayasaya ilişkin olarak, AK Parti’nin Türk siyasi gündeminde uzun süre yer aldığını belirtti. Partinin, yeni bir anayasa yapma hedefi üzerinde durduğunu ifade etti.
“YENİ BİR ANAYASA YAPMA HEDEFİMİZ VAR”
Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili herhangi bir engel olmadığını vurgulayan Yazıcı, “Değiştirilemez, teklif dahi edilemez.” olarak tanımlanan bölümlerin korunacağını belirterek, yeni bir anayasa kurmak için plan yaptıklarını söyledi.
Türkiye’deki tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, barolar birliğinin ve sendikaların anayasa yapım sürecine katkıda bulunduğunu hatırlatan Yazıcı, her siyasi partinin yeni anayasa vaadi olduğunu kaydetti.
Yeni anayasa hedefi için önemli adımlardan birinin 2007 yılında atıldığını belirten Yazıcı, bu çalışmaların yıllar içinde düzenli olarak sürdüğünü dile getirdi. Kovid-19 sürecinde de bir taslak geliştirdiklerini ve bunu kapsamlı bir şekilde tartıştıklarını belirtti. Şu anda ise 2024 Ekim ayından itibaren farklı çalıştaylarla bu çabalarını devam ettirdiklerini ifade etti.
İlk çalıştayda, “Anayasa yapma yöntemi nasıl olmalı?” sorusunun yanıtını aramak için uzmanların görüşlerine başvurduklarını açıkladı.
İKİNCİ ÇALIŞTAYDA TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ELE ALINDI
İkinci çalıştayda, sivil toplum kuruluşları, meslek ve esnaf odaları, sendikalar ve Türkiye Barolar Birliği temsilcilerinin katılımı ile “Meslek kuruluşlarının anayasadan beklentileri nelerdir?” sorusuna odaklandıklarını belirtti. Üçüncü çalıştayda ise “Temel hak ve özgürlüklerin, anayasada hangi çerçevede yer alması gerektiği?” konusunda tartışmalara katıldıklarını ekledi.
Çalıştayların sonuçları rapor haline getirilip Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmayı planladığını bildiren Yazıcı, bugün yapılacak toplantıda “Yeni bir anayasada yasama ve yürütme organlarının nasıl düzenlenmesi gerektiği, bu organların yetki ve görevleri hakkındaki düşünceleri, karşılıklı denetim ve dengeleme mekanizmaları gibi konular üzerinde uzmanlarla birlikte tartışmalar yapacaklarını” belirtti.
Gelecek süreçte yargı konulu çalıştay yapmayı hedeflediklerini ifade eden Yazıcı, “Deneyimli siyasi figürlerin de katılımıyla bu süreci tamamlayacağız. Bu birikimlerle birlikte, Meclis’te yeni bir anayasa için gerekli çoğunluğu sağlayabilirsek, Türkiye Yüzyılı’nın anayasasının bu Meclis tarafından inşa edilebileceğine inanıyoruz.” açıklamasında bulundu. Çalıştaylarının birkaç ay içinde tamamlanması bekleniyor.
“ANAYASA YAPMAK MİLLETİN HAKKI”
Anayasa yapmanın milletin doğal bir hakkı olduğunu dile getiren Yazıcı, “Ancak millet, bu hakkını şimdiye dek yeterince kullanamamıştır. Anayasa inşası için Meclis’te bir konsensüs sağlanması şarttır. Aksi takdirde sadece ‘Biz anayasa yaptık, buyurun oy verin.’ diyerek bu süreci gerçekleştiremeyiz.”