Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze’nin kuzeyinde bulunan Kemal Advan Hastanesi ve Hasta Dostları Hastanesi’nin, açlık nedeniyle günde 200 ila 350 çocuğa sağlık taraması yaptığını belirtti. Peeperkorn, son bir hafta içerisinde yaygın akut yetersiz beslenme oranında bir artış yaşandığını vurguladı.
“BURADAKİ DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR”
Gazze’de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen bir misyon sırasında mevcut durumu değerlendiren Peeperkorn, şu ifadeleri kullandı:
Durumun her zaman daha kötüye gidemeyeceğini düşünüyorsunuz ancak maalesef daha da kötüleşiyor. Son haftalarda yüzlerce can kaybı yaşandı.
(İsrail’in) sürekli devam eden saldırıları nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti. Geçtiğimiz hafta boyunca yaklaşık 35-40 bin insan yerinden edildi. Mart ayından bu yana ise yarım milyondan fazla kişinin tekrar yerinden edildiği biliniyor.
Peeperkorn, sağlık durumunun da köklü bir şekilde kötüleştiğine işaret ederek, Gazze’nin güneyinden kuzeyine yardım malzemeleri taşıdıklarını ve ulaştıkları hastanelerdeki tıbbi malzeme ve bakım eksikliğinin kritik seviyelere ulaştığını ifade etti.
“DURUM BÖYLE DEVAM EDERSE TÜM GAZZE NÜFUSU ETKİLENECEK”
Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi ile Hasta Dostları Hastanesi’nin açlıktan etkilenmiş hastalara destek sağladığının altını çizen Peeperkorn, her iki hastanenin günde 200 ila 350 çocuğa sağlık taraması yaptığını ve son haftalarda yetersiz beslenme oranlarının arttığını söyledi.
Peeperkorn, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ve insani yardım kuruluşlarının katıldığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’nın (IPC) Gazze’de yaşanan kıtlıkla ilgili son raporuna da dikkat çekerek, “Açlık ciddi bir sorun ve IPC raporu çok net. Eğer durum bu şekilde devam ederse, önümüzdeki 4-5 ay içinde tüm Gazze nüfusu etkilenmiş olacak.” dedi.
“OKYANUSTA BİR DAMLA”
Gazze genelindeki hastanelere yönelik saldırıların sürdüğüne dikkat çeken Peeperkorn, pek çok hastaneye yardım ulaştırmanın mümkün olmadığını söyledi.
Peeperkorn, İsrail’in 11 haftalık bir aradan sonra Gazze’ye yardımların ulaştırılmasını ‘geçici’ ve ‘sınırlı’ bir şekilde yeniden başlattığını ve bazı yardım tırlarının Gazze’ye girişine izin verildiğini aktardı.
Bunun mevcut ihtiyaçları karşılamadığına vurgu yapan Peeperkorn, “Bu, okyanusta bir damla. Kesinlikle yetersiz ve çok daha fazlasına ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, BM ve insani yardım ortaklarının gıda, temizlik ve sağlık konularında uyguladığı sistemin, daha önceki ateşkes dönemlerinde başarılı olduğunu dile getirdi.
Mevcut bir yardım planının var olduğunu belirten Peeperkorn, BM ve insani yardım ortaklarının yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaları için desteklenmesi gerektiğine değindi.
YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU
Peeperkorn, İsrail’in Gazze’deki yardım dağıtım planını değiştirmeyi ve kontrol altında tutmayı hedeflediğini belirtti. “İnsani destek ve yardım, yetersiz durumda bulunan insanların ihtiyaçlarını karşılayarak bir dizi insani ilkeye uymalı.” dedi. Savunmasız insanların yardımsız kalmamaları gerektiğinin altını çizdi.
Peeperkorn, “Bir sistem mevcut. Kanıt