TÜSİAD yönetimiyle ilgili hukuki süreçte yeni bir gelişme meydana geldi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, iki ayrı suçlamadan dolayı toplamda 5’er yıl 6’şar aya kadar hapis cezasıyla yargılamaya alındı. Dava süreci İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklar Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras ile avukatları hazır bulundu.
YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAKLARININ KALDIRILMASI
Savunmaların tamamlanmasının ardından, savcılık esasa ilişkin görüşünü sundu. Mütalaada, Turan ve Aras’ın “Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” ve “Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçlarından 1 yıl 10 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları ve yurt dışına çıkış yasağının devam etmesi talep edildi.
Mahkeme heyeti ise, sanıklar hakkında mevcut olan yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi. Duruşma, tarafların mütalaaya karşı savunma hazırlaması amacıyla 23 Eylül tarihine ertelendi.
Duruşmada kimlik tespiti yapılan Mehmet Ömer Arif Aras, aylık gelirinin 900 bin lira olduğunu ifade etti. Aras, ilk kez mahkeme huzurunda bulunmanın kendisine zorluk yaşattığını belirterek, “Bahsedilen suçlamalar delilsiz ve dayanaksız. Uzun süredir aynı kurumda çalışmama rağmen zorla getirildim. Suçlamalar, düşünce özgürlüğü kapsamındadır” dedi.
Aras, konuşmasının tarihi olduğu gibi derneğin tüzüğü içerisinde şekillendiğini, yıllık üç kez konuşma yapma hakkı bulunduğunu savundu. 12 Şubat’ta yaptığı konuşmasının yalnızca olağan bir faaliyet olduğunu vurguladı ve sözlerinin bağlamından koparılarak yorumlandığını kaydetti.
“YATIRIMCILAR ÜZERİNDE ETKİSİ VAR”
Savunmasına devam eden Aras, “Hukukun tanımı yalnızca vergi, gümrük ve ticaretle bitmez. Hukukun öngörülebilir bir şekilde uygulanmadığı durumların da ekonomik etkilere yol açtığını dile getirdi. Piyasalardaki dalgalanmaların, hukukun işleyişini etkilediğine dikkat çekti.
Özellikle, yaptığı konuşmada hukuk ve siyasetin ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade etti. “Neden bu şekilde konuştun?” sorusunun kendisine yöneltilmesinin haksızlık olduğunu belirtti. İddianamede, kişisel görüşlerinin bağlamından koparılmak suretiyle suçlandığını ileri sürdü ve bu tür işlemlerin, yurtdışındaki yatırımcılar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini dile getirdi.
NE OLMUŞTU?
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında başlayan soruşturma çerçevesinde hazırlanan iddianamede, şüphelilerin devlete yönelik güvensizlik yaratmak amacıyla yanıltıcı bilgileri yayımladıkları belirtilmişti.
İddianamede, konuşmalarının ekonomi alanındaki tecrübeleri ile derneklerin başkanlık makamının sağladığı kolaylıklarla yapıldığı kaydedildi. Hem “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” hem de “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından ayrı ayrı cezalar talep edildi. İki iddianame ise birbirleriyle bağlantılı olduğu için bir