Küresel merkez bankaları, koronavirüs pandemisi sırasında faiz oranlarını artırma yoluna giderken, enflasyonla mücadele sürecinin ardından şimdi faiz indirimine yöneldiler.
Çin’de, kurumsal ve emlak kredileri için gösterge faizi olarak kullanılan 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) 10 baz puanlık bir indirim gerçekleşti.
Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 1 yıllık kredi faiz oranının yüzde 3,1’den 3’e, 5 yıllık kredi faiz oranının ise yüzde 3,6’dan 3,5’e düşürüldüğü belirtildi.
Çin’deki 18 bankanın, Merkez Bankası’nın borçlanma faizine eklediği kâr paylarının belirlediği LPR, 2019’dan bu yana ülkede gösterge faiz olarak görev yapmaktadır.
1 yıl vadeli kredi faiz oranı kurumsal kredilere, 5 yıllık kredi faiz oranı ise emlak kredilerine referans olarak kabul edilmektedir.
ÇİN’DE MEVDUAT FAİZLERİ DE DÜŞÜRÜLDÜ
Faiz kararının ardından, ülkedeki büyük bankalar, Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China ve China Merchants Bank, mevduat faizlerinde de indirim yapacaklarını duyurdu.
Yeni düzenlemeyle, 1 yıllık mevduat faizi oranı 15 baz puan düşerek yüzde 0,95’e, 2 yıllık mevduat faizi oranı yüzde 1,05’e, 3 yıllık mevduat faizi oranı ise yüzde 1,3’e çekilmiştir.
AVUSTRALYA’DA POLİTİKA FAİZİ 2 YILIN GERİSİNDE
Avustralya Merkez Bankası (RBA), politika faizini son 2 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,85’e indirmiştir.
RBA, küresel ekonomik görünüm ve iç piyasada düşen enflasyonu gerekçe göstererek, politika faizini 25 baz puan düşürmüştür.
Açıklamada, enflasyona dair yukarı yönlü risklerin azaldığı ve uluslararası gelişmelerin ülke ekonomisi üzerinde baskı yaratmasının beklendiği vurgulanmıştır.
POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 3,85’TE
Politika faizi oranının 25 baz puan düşürülmesiyle birlikte yüzde 3,85’e çekildiği kaydedilmiştir. Ayrıca, para politikasında ilave gevşeme konusundaki yaklaşımın temkinli olacağı da ifade edilmiştir.
Piyasalardaki beklentiler, politika faizinin 25 baz puan düşürülmesi yönündeydi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikaları ve artan jeopolitik riskler nedeniyle küresel ekonomide devam eden dalgalanmalara dikkat çekilmiştir. Dünya ticaret politikasındaki hızlı değişimlerin merkezi tahminleri belirsizliğe sürüklediği dile getirilmiştir.
Kararın ardından Avustralya doları, ABD dolarına karşı değer kaybetmiştir.