Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul’da barış müzakereleri düzenliyor. Bu süreç, Türkiye’nin uluslararası arenada üstlendiği diplomatik rol açısından büyük bir öneme sahip.
İngiliz yayın organı BBC, bu müzakerelerin, Türkiye ve ABD’nin teşvikiyle gerçekleştirildiğini vurgulayarak, tarafların İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti.
Al Jazeera ise, uzmanların Türkiye’nin müzakerelerdeki merkezi rolünü “zafer” olarak nitelendirdiğini açıkladı. Türkiye’nin son on beş yıl içinde önemli bir diplomatik aktör konumuna geldiği teşhisinde bulunulurken, “Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında taraflar arasında hassas bir denge unsuru olmuştur.” ifadeleri öne çıktı.
İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nden Ziya Meral, Türkiye’nin hem ABD ile hem de Rusya ve Ukrayna ile ilişkiler kurabilme konumunu diplomatik bir başarı olarak değerlendirdi.
İSVİÇRE
İsviçre merkezli medya kuruluşu Nau, müzakereleri “Putin gelmese de İstanbul müzakerelerinin gerçek kazananı Erdoğan” başlığıyla duyurdu. Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu süreçte net mesajlar verdiğini belirtti ve Türkiye’nin barış görüşmelerine ev sahipliğine açık olduğunu vurguladı.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022’de Ukrayna’nın ihracatını artırmasını sağlayan Birleşmiş Milletler destekli tahıl anlaşmasına aracılık etmesi, Türkiye’nin diplomatik çabalarını güçlendiren bir gelişme olarak kaydedildi.
YUNANİSTAN
Yunanistan’ın “Liberal” gazetesi, İstanbul müzakerelerinin Erdoğan’ı bölgesel bir oyuncu haline getirdiğini ve Atina’nın yeni bir senaryoyla karşı karşıya kaldığını yazdı. Türkiye’nin barış yapıcı rolü, ABD-Türkiye ilişkilerini güçlendirmede bir fırsat sunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye ve İtalya arasında stratejik bir ilişki sağladığı ifade edilerek, “Ukrayna-Rusya görüşmeleri, İstanbul’u küresel diplomasinin merkezine taşıdı.” denildi.
Ta Nea gazetesinde ise Başbakan Kiryakos Miçotakis’in İtalya ziyaretine yönelik eleştirilerde bulunulurken, Erdoğan’ın stratejik avantajlar sağladığı belirtildi.
Türkiye’nin diplomatik başarıları, yazıda “Erdoğan’ın artık ilgilenecek çok daha ciddi konuları var.” şeklinde ifade edildi.
AZERBAYCAN
Azerbaycan merkezli Caliber, Türkiye’nin uluslararası arabulucu rolünün arttığını vurgulayarak, “Savaş sırasında hem Ukrayna’yı hem de Rusya’yı ziyaret eden tek NATO lideri olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin güvenilir bir arabulucu statüsünü pekiştirmiştir.” dedikten sonra, Erdoğan’ın aktif dış politikasının birçok uluslararası krizin çözümünde kilit rol oynamış olduğu ifade edildi.
ALMANYA
Alman Welt gazetesinde Erdoğan’ın çatışma taraflarını İstanbul’da masaya oturtmasının sembolik bir başarı olarak değerlendirildiği yer aldı. Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana ve Kiev’e silah tedarik ediyor; fakat Rusya’ya karşı yaptırımlar konusunda mesafeli bir tutum sergiliyor.
Berliner Morgenpost gazetesi ise Türkiye’nin diplomatik çabalarının, diğer ülkelerle birlikte Suudi Arabistan ve Brezilya gibi ülkelerin de arabuluculuk için yarıştığını gözler önüne serdiğini belirtti.
Bu noktada Focus dergisi, “Putin ve Zelensky arasındaki çekişmenin