Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin kredi notunda yapılan değişikliği kamuoyuna duyurdu.
ABD’NİN KREDİ NOTUNDA DÜŞÜŞ
Açıklamada, ülkenin uzun vadeli kredi notunun “Aaa” seviyesinden “Aa1″e indirildiği belirtildi. Bununla birlikte, kredi notu görünümünün “negatif”ten “durağan”a çevrildiği ifade edildi.
Not indirimi, son on yıldır ABD’nin kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının diğer benzer derecelere sahip ülkelere kıyasla belirgin şekilde yüksek seviyelere ulaşmasının bir yansıması olarak açıklanıyor.
ABD yönetimi ve Kongre’nin, büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri karşısında etkili önlemler üzerinde herhangi bir uzlaşma sağlayamadığının altı çizildi. Bu bağlamda, mevcut mali tekliflerin zorunlu harcamalar ve açıklar üzerinde uzun vadeli önemli azalmalar sağlamayacağına dair bir değerlendirme yapıldı.
UZUN VADELİ AÇIKLAR VE BORÇ YÜKÜ UYARISI
Gelecek on yıl boyunca hükümet gelirlerinin genel olarak stabil kalmasının beklenirken, daha büyük mali açıkların da ortaya çıkacağı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, kalıcı ve büyük mali açıkların hükümetin borç ve faiz yükünü artıracağına dikkat çekildi. ABD’nin mali performansının, kendi geçmişi ve diğer yüksek notlu ülkelerle karşılaştırıldığında, ciddi bir şekilde kötüleşme riski taşındığı vurgulandı.
ABD ekonomisinin büyüklüğü ve dinamik yapısına, doların küresel rezerv para birimi olarak oynadığı role atıfta bulunularak, ülkenin bağımsız bir Merkez Bankası tarafından yönetilen etkili para politikası geçmişini sürdürmesi temennisi dile getirildi.
BORÇ VE AÇIĞIN YÜKSELECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR
Son on yılı aşkın süredir ABD’nin federal borcunun sürekli mali açıklar nedeniyle hızla yükseldiği ifade edildi. Federal harcamaların artması ve vergi indirimlerinin hükümet gelirlerini azalttığı da belirtildi.
Vergilendirme ve harcamalarda gerekli ayarlamalar yapılmadığı takdirde, bütçe esnekliğinin sınırlı kalacağı ön görülüyor. 2024 yılında toplam harcamaların yaklaşık yüzde 73’ünü oluşturan zorunlu harcamaların, faiz giderleri dahil 2035 yılına kadar yaklaşık yüzde 78’e yükselebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, 2017’deki vergi indirimlerinin devam etmesi durumunda, önümüzdeki on yıl içinde açığın yaklaşık 4 trilyon dolar artması bekleniyor.
2024’te Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 6,4’ü olan federal açığın, 2035 itibarıyla yüzde 9’a çıkacağı öngörülüyor. Bu dönemde federal borç yükünün ise GSYH’nin yüzde 98’inden yüzde 134’üne yükselebileceği tahmin ediliyor.
Açıklamada, “ABD ekonomisi yüksek gümrük tarifelerine uyum sağladıkça, GSYH büyümesinin kısa vadede yavaşlayabileceği, ancak ülkenin uzun vadeli büyümesi açısından önemli bir olumsuz etki yaratmasını beklemiyoruz.” ifadesine yer verildi.