Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Cenevre merkezli İç Göç İzleme Merkezi’nin (IDMC) ‘2025 Küresel İç Göç Raporu’na yaptığı yazılı açıklamada, dünyada çeşitli bölgelerdeki çatışmaların yerinden edilmelere neden olmayı sürdürdüğünü duyurdu.
IDMC’nin yayımladığı 2025 Küresel İç Göç Raporu’na göre, 2022 yılının sonuna gelindiğinde dünya genelinde 83,4 milyon insanın ‘ülke içinde yerinden edilmiş’ durumda yaşadığı ifade edildi. Geçtiğimiz yıl içinde sadece çatışmalar yüzünden 20,1 milyon yeni iç göçün kaydedildiği belirtildi.
YERİNDEN EDİLMİŞ KİŞİ SAYISINDA REKOR
Açıklamada ayrıca, bu yerinden edilme durumlarının 9,1 milyonunun Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde gerçekleştiği aktarıldı.
2023 yılında yerinden edilme sayısının 75,9 milyon olarak kaydedildiği ifade edilirken, geçtiğimiz yıl bu rakamda 7,5 milyonluk bir artış yaşandığı ve bunun tarihi bir rekor olduğu vurgulandı.
“AFETLER, YERİNDEN EDİLMENİN EN BÜYÜK SEBEBİ”
Açıklamada, doğal afetlerin 2024 itibarıyla ülke içinde yerinden edilmenin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekildi. 2022 yılında 45,8 milyon kişinin afetler sonucu yerinden edildiğine ve bunun da ayrı bir rekor oluşturduğuna değinildi.
Afetlerden etkilenen birçok insanın, yıl içinde evlerine dönebildiği ancak 9,8 milyon kişinin yeni yaşam alanlarında kalmaya devam ettiği belirtildi.
“BU RAKAMLAR BİR UYARI NİTELİĞİ TAŞIYOR”
IOM Genel Direktörü Amy Pope’un açıklamalarına yer verilen raporda, “Bu rakamlar açık bir uyarıdır. Cesur ve koordineli bir eylem gerçekleşmezse, kendi ülkeleri içinde yerinden edilen insanların sayısı hızla artmaya devam edecektir.” ifadesine yer verildi.