Sağlıklı Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, Türkiye’nin sağlık alanındaki yerli üretimi ve milli teknolojileri destekleyen ‘üreten sağlık’ modelinin güçlendirilmesine katkı sağlayacak önemli bir gelişme yaşandı. Bu bağlamda yerli kalp-akciğer makinasının tanıtım programı düzenlendi.
“MOTİVE BİR EKİP OLARAK ÇALIŞIYORUZ”
Programda konuşan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı’nın Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirtti. Kervan, “Şu anda 9 enstitü ile çalışıyoruz. Kanser, Aşı, Sağlık Politikaları, Yapay Zeka gibi enstitülerimiz mevcut. Her birinin başkanı alanında uzman hocalarımızdan oluşmaktadır. TÜSEB bütçesi Cumhurbaşkanlığı’ndan alınmakta. Geçen yılki toplantılarla birlikte bu yıl TÜSEB’in bütçesi iki katına çıkarıldı. Artırılan bütçenin yüzde 70’i proje desteklerine ayrıldı. Amacımız sağlık alanında önemli inovasyonlar üretmektir” dedi.
‘ASELSAN İLE YAPTIĞIMIZ MAKİNENİN SONUÇLARI DAHA İYİ ÇIKTI’
Kalp-akciğer makinesinin önemine değinen Prof. Dr. Kervan, ASELSAN ile ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kervan, 2020 yılında ASELSAN ile kalp-akciğer makinesi geliştirmek üzere bir araya geldiklerini ifade ederek, “Amacımız, Türkiye’de büyük işler başarmak. ASELSAN mühendisleri, ameliyathanelerimizi ziyaret ederek perfizyonistlerle ve kalp cerrahlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. İyi bir fizibilite çalışması sonrasında ASELSAN ile birlikte çalışmalara başladık. Tamamlanan cihazın laboratuvar çalışmaları Bilkent Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Kan testlerinde başarılı sonuçlar elde edildi. ASELSAN ile yaptığımız kalp-akciğer makinesinin sonuçları, diğer cihazlardan daha iyi oldu. Bu süreçte ASELSAN, 3 ödül kazandı” ifadelerini kullandı.
‘2026 YILINDA BU MAKİNEYİ KULLANMAK İSTİYORUZ’
Prof. Dr. Kervan ayrıca, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun göreve başlamasından sonra sürecin hızlandığını vurguladı. Kervan, hayvan çalışmalarının sonuçlarının başarılı çıktığını ve kalp-akciğer makinesinin klinik çalışmalarında kullanılmasını hedeflediklerini belirtti. “Ülkemizde yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı yapılıyor. Kalp-akciğer makinesinin olmaması durumunda bu ameliyatların yüzde 95’ini gerçekleştiremeyiz. 2026 yılında bu makineyi Türkiye’deki hastanelerde kullanmayı planlıyoruz” dedi.
‘TESTLERİ TÜSEB LABORATUVARLARINDA YAPIYORUZ’
Dünyada kalp-akciğer makinesi üreticisinin sayısının az olduğunu belirten Prof. Dr. Kervan, gelişen teknolojiyi ASELSAN ile hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti. IDEA Laboratuvarı hakkında bilgiler veren Kervan, “Artık büyük hayvanlarla cihaz testi yapabiliyoruz. İstanbul’da açtığımız laboratuvar sayesinde, uluslararası standartlarda testlerimizi Türkiye’de gerçekleştirebiliyoruz. Ülkemizde sağlık alanında üretici olan herkesin etkili çalışmalara katılabileceği bir alan sunuyoruz. Böylelikle yurt dışına gitmeden test süreçlerini yürütebiliyoruz” diye konuştu.
‘EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRIZ’
Prof. Dr. Kervan, Türkiye’deki kalp merkezi sayısının yüksek olduğunu ve kaliteli sağlık hizmetleri sunduklarını belirtti. “Almanya’da yaklaşık 150 kalp merkezi bulunurken