Pakistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) “Hindistan-Pakistan meselesi” üzerine gerçekleştirdiği acil kapalı oturum sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
“DURUM HER ZAMANKİNDEN DAHA CİDDİ BİR NOKTADA”
Cammu Keşmir’in, BMGK’nın gündeminde 70 yılı aşkın bir süredir yer almasına rağmen sorunun hala çözüme kavuşmadığını vurgulayan Ahmed, durumu şöyle değerlendirdi: “Bu, çatışmaların göz ardı edilebileceğinin, fakat ortadan kalkmayacağı ve aksine derinleşeceğinin acı bir hatırlatıcısıdır.”
Hindistan’ın söylemlerinin, askeri güç gösterimlerinin ve kışkırtıcı eylemlerinin sadece Pakistan’ı değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel barışı da tehdit ettiğini belirten Ahmed, “Durum her zamankinden daha ciddidir.” ifadesini kullandı.
Pakistan’ın acil oturum talebinin üç temel hedefi olduğunu aktaran Ahmed, bu hedefleri; Konsey üyelerinin Hindistan’ın tek taraflı hareketleri ve Pakistan’a karşı agresif tutumunun yarattığı güvenlik sorununu değerlendirmesi, bu duruma yönelik tartışmalar yapması ve gelişmelerin Cammu Keşmir meselesinin bağlamında yer aldığını vurgulamak olarak sıraladı.
Ahmed, toplantıda hedeflerin büyük oranda gerçekleştirildiğini belirterek, gerilimi azaltmaya yönelik diyalog çağrısı yapan Konsey üyelerine teşekkür etti.
“PAKİSTAN ÇATIŞMA ARAYIŞINDA DEĞİLDİR”
Büyükelçi Ahmed, Pakistan’ın Konsey’e barış mesajı ile geldiğini vurgulayarak, “Ancak barış, boş bir atmosferde sağlanamaz; bu sorumluluk ve uluslararası düzeni belirleyen kurallara saygıyı gerektirir. Pakistan, çatışma arayışında değildir. Ancak, BM Şartı’nın 51. Maddesi çerçevesinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmaya tamamen hazırlıdır.” dedi.
Ahmed, Pakistan’ın barış arayışında olduğunu, ancak çıkarlarını da kararlılıkla savunacağını ve egemenliğini her koşulda koruyacağını ifade etti.
BMGK ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in barış sağlama ve önleyici diplomasi yürütme çabalarının devam etmesi gerektiğini kaydeden Ahmed, “Konsey’in görevi, çatışmaları uzaktan izlemek değil, zamanında ve ilkelere dayalı adımlarla bunları önlemektir.” diye konuştu.
Ahmed, barışın diyalog, etkileşim ve uluslararası hukuka saygı ile inşa edileceğini belirterek, Hindistan’ın mevcut tutumunun bu ilkeleri yansıtmadığını dile getirdi.