İngiltere, Çin’e Karşı Sert Önlemler Almaya Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı giderek yoğunlaşmakta.

Gümrük vergilerinin yanı sıra, Donald Trump’ın ticaret anlaşması imzalayan ülkelere karşı Çin’e yaptırım uygulamaya teşvik ettiği iddiaları gündeme geldi.

ABD bu iddiaları yalanlasa da, İngiltere bu konudaki bazı adımları atmaya başladı.

İNGİLTERE ÇİN’E KARŞI SERT TAVIR ALDI

Daha önce Çin ile ilişkilerinde temkinli bir yaklaşım sergileyen İngiltere, son dönemde Washington ile uyumlu mesajlar verecek hamlelerde bulundu.

İngiltere Başbakanlığı, bu adımların “çalışan insanlara yarar sağlayacak, sakin ve istikrarlı bir büyüme ile uluslararası ticaret stratejisi” çerçevesinde atıldığına dikkat çekse de, Çin’e yönelik yaklaşımda önemli bir değişim yaşanıyor.

YENİ LİDER SÖZÜNÜ TUTAMADI

Temmuz 2024’te göreve gelen İşçi Partisi hükümeti, başlangıçta Çin ile ilişkileri yeniden canlandırma vaadinde bulunmuştu.

Politico’da yer alan habere göre, ocak ayında Hazine Bakanı Rachel Reeves, uzun zamandır askıda kalan Ekonomik ve Finansal Diyalog’un yeniden başlayacağı ve “karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki” kuracaklarını duyurdu. Başbakan Keir Starmer’ın Çin’e yapacağı bir ziyaret de gündeme geldi.

Ancak son dört ay içinde İngiltere’nin Çin’e karşı adımları hızla sertleşti.

BRİTİSH STEEL KRİZİ

Çinli Jingye şirketinin İngiltere’nin son kalan yüksek fırın tesisini kapatma tehdidi üzerine hükümet acil bir müdahalede bulundu. Parlamento olağanüstü toplandı ve acil bir yasa ile firmanın kontrolü geri alındı. Sanayi Bakanı Jonathan Reynolds, artık Çinli şirketlere olan güvenin belirli bir eşiğin altına düşeceğini açıkladı.

GÜNEŞ PANELLERİ YASAĞI

Enerji Bakanı Ed Miliband, devlet destekli enerji projelerinde Çin’in Sincan bölgesinde üretildiği iddia edilen güneş panellerinin kullanımını yasakladı. Çin büyükelçiliği ise bu duruma sert tepki gösterdi.

ÇİN MERKEZLİ ALIŞVERİŞ SİTELERİNE VERGİ İNCELEMESİ

Hazine Bakanı Reeves, Çinli e-ticaret devleri Shein ve Temu’nun, düşük maliyetli ürünleri gümrük vergisiz getirmesine olanak tanıyan vergi boşluğunu gözden geçireceklerini duyurdu. Bu adım, Trump dönemiyle başlayan benzer uygulamaları hatırlatıyor.

HONG KONG KRİZİ

Çin karşıtı görüşleriyle bilinen İngiliz milletvekili Wera Hobhouse’un Hong Kong’a girişinin engellenmesi, Londra yönetimini “derin endişe verici” olarak nitelendirmeye itti ve olayla ilgili Hong Kong valisiyle doğrudan iletişime geçildi.

ÇİNLİ YATIRIMCILAR KRİTİK SEKTÖRLERDE DIŞLANABİLİR

İngiltere’nin yakında açıklanacak “Çin denetimi” raporu ve yabancı etki kayıt sistemi kapsamına bazı Çin bağlantılı organizasyonların dahil edilme olasılığı, Pekin-Londra ilişkilerindeki gerginliği arttırabilir.

Bu politik adımların, ABD’de yeniden başkan seçilen Trump yönetimiyle uyum sinyali taşıdığı düşünülüyor. Özellikle, İngiltere’nin savunma

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İngiltere, Çin’e Karşı Sert Önlemler Almaya Başladı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!