Sağlık Bakanlığı, 2024-2028 dönemini kapsayan Stratejik Planını yayınladı. Bu plan, sağlıklı yaşam hakkının korunmasından tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden özel gereksinimli bireylere ve yaşlılara yönelik hizmetlere kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Plan, toplumda sağlıklı yaşam bilincinin ve alışkanlıklarının yaygınlaştırılmasını öncelikli hedefliyor. Çocuklar ve yetişkinlerde obezitenin azaltılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yapılacak.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün verilerine göre, obezite düzeyi ilkokul çağındaki çocuklarda yüzde 11,4 iken 15 yaş üzeri nüfusta yüzde 29,1 olarak öngörülüyor. Bu yaygınlığın kademeli olarak azaltılması için toplumsal bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verilecek. Yüksek şeker ve tuz içeren ürünlere yönelik reklamların düzenlemesi ve gıda etiketlerinin tüketiciler tarafından daha anlaşılabilir hale getirilmesi için çalışmalar yapılacak.
Bakanlık, çocukların sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesine yönelik milli eğitim bakanlığı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapacak. Ayrıca, hareketli yaşam alışkanlıklarının yaygınlaştırılması için toplumun her kesimi tarafından kolay ulaşılabilir, ücretsiz yeşil alanların ve fiziksel aktiviteyi teşvik eden uygulamaların artırılması konusunda iş birlikleri yapılacak. Sağlık okuryazarlığının artırılmasına yönelik çalışmalar da sürdürülecek.
Tütün bağımlılığına yönelik tedavi ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve bağımlılık yapıcı maddelerin zararları konusunda farkındalık çalışmalarının yapılması planlanıyor. Ayrıca, bölge, yaş, cinsiyet, meslek gibi sosyo-demografik özelliklere göre bağımlılık yapıcı madde kullanım sıklığı ve risk düzeyini tespit edecek risk haritaları oluşturulacak.
Bakanlık, aile hekimliği sistemi destekleyerek birinci basamak sağlık hizmetlerinin kapsamını genişletecek. Ayrıca, MHRS üzerinden yapılan randevulu muayene sayısının artırılması ve zihinsel özel gereksinimi olan çocuk ve gençlere yönelik merkezlerin yaygınlaştırılması planlanıyor.
Hastanelerde normal doğuma yönelik bilinçlendirme faaliyetlerinin artırılması, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı doğumlar ile doğumsal anomalilerin azaltılması için tedbirler alınacak. Ulusal hasta güvenliği ağı kurulacak ve Sağlık Vadisi projesi hayata geçirilecek. Akılcı ilaç kullanımı konusunda yapılan izleme ve değerlendirme çalışmaları güçlendirilecek..guna1205390