Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda bugün itibarıyla başlayan 4. Tarım Orman Şurası, 30 Nisan’a kadar devam edecek.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, düzenlenen şuranın sonucunda alınan kararların, uygulanabilir eylem planları haline getirileceğini ifade ederek, “Bu kararları 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklayacağını” duyurdu.
ŞURA, 3 GÜN SÜRECEK
Bakan Yumaklı, tarım, orman ve su sektörünün geleceği hakkında önemli bilgiler verecek olan 4. Tarım Orman Şurası için uzun süredir hazırlık yaptıklarını belirtti. Yumaklı, “Farklı disiplinlerden uzmanlarımızla birlikte, sektördeki geleceği şekillendirecek ve 3 gün sürecek bu önemli Şuramızı topladık.” dedi.
“DEĞİŞİM HIZINI YAKALAMAK İÇİN FIRSAT”
Yumaklı, dünya genelinde bir değişim sürecinin yaşandığını vurguladı ve “Bu değişimleri doğru bir şekilde algılamalı ve adapte olmalıyız. Şuralar, bu hızla değişen ortamda önemli fırsatlar sunuyor.” ifadesinde bulundu.
“TÜRKİYE’DE TARIM VE ORMAN SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAPI ÜZERİNE OTURMUŞTUR”
Türkiye’deki tarım sektörünün de önemli bir dönüşüm içinde olduğunu dile getiren Yumaklı, “Sektörümüzde var olan risklerle başa çıkmak için yenilikçi bir bakış açısıyla ve geniş bir istişare ile geleceğimizi planlamalıyız. Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam ve sürdürülebilir bir temele sahiptir.” dedi.
KAYNAKLARI DAHA İYİ YÖNETEBİLMEK İÇİN ÇALIŞMA
Yumaklı, ülke topraklarının ve doğal kaynaklarının büyük bölümünün Bakanlık ve sektör faaliyetleri inisiyatifinde olduğunu belirtti. Şura’da yaklaşık 1,600 kişiyle birlikte bu kaynakların daha verimli yönetilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüleceğini ifade etti.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİN YAYGINLAŞTIRILMASI AMAÇLANIYOR
Yumaklı, değişen dünyada yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, tarımsal üretim planlaması, yeni destekleme modeli ve sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması gibi uygulamaları hayata geçirdiklerini anlattı.
Yeni hayvancılık yol haritası çerçevesinde, yerli ve sürdürülebilir üretimi artırmaya yönelik önemli adımlar atıldığını vurgulayan Yumaklı, tarımsal maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak adına arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti.
“SEKTÖR BİR AMAÇ ETRAFINDA KENETLENDİ”
Yumaklı, tarım, orman ve su politikalarının geliştirilmesinde önceki Şuraların önemli katkılar sağladığını ifade etti ve şunları ekledi:
Her şuradan alınan kararların, sektörümüzün gelişimi ve dayanıklılığının artırılması açısından büyük katkı sağladığını belirten Yumaklı, “Yeni normal çerçevesinde tarım politikalarının yeniden ele alınması ve geleceğe dönük eksik yönlerin tamamlanması büyük önem taşımaktadır. 4. Tarım Orman Şurası’nın hazırlıkları Eylül 2024’te başladı. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve kamu kurumlarıyla iş birliği içinde hareket ettik. Son bir yıl içinde dünya genelindeki tarım üzerine yayınlanan tüm raporları inceled