Osman Hamdi Bey’in ünlü eseri “Preparing Coffee”, Sotheby’s müzayede evinde 29 Nisan’da gerçekleştirilecek “Oryantalist Sanat” müzayesinde 1-1,5 milyon sterlin (yaklaşık 50-75 milyon lira) değerinde satılması öngörülüyor.
Türk resminin öncülerinden biri olan Osman Hamdi Bey’in 1881 yılına ait bu nadide tablosu, Osmanlı döneminin 19. yüzyılında faaliyet gösteren fotoğrafçı Sebah & Joaillier tarafından çekilen bir siyah beyaz fotoğraf ile tanınmaya başlandı.
Tablo, yakın zamana kadar Avusturya’daki özel bir koleksiyonda saklanıyordu.
“LONDRA’YA ULAŞMA PROSESİ”
Tablonun İngiltere’ye ulaşım süreci hakkında bilgi veren Piening, şu ifadeleri kullandı:
“Eser önceden Gürcistan ve Azerbaycan’daki koleksiyonlarda yer alıyordu. İstanbul’dan bu ülkeler üzerinden Viyana’ya geçmiş olması mantıklı bir durum. Uzun bir süre tanıdığım bir beyefendi bana bu tabloyu önerdi. Kendisi, bu tabloyu birkaç yıl önce, neredeyse 75 yıl boyunca elinde bulunduran Avrupalı bir aileden satın alan başkası üzerinden edinmişti.”
“KÜÇÜK ÖLÇEKTE HAZIRLANMIŞ”
“Tablo, küçük ölçekte tasarlanmış, Latin harfleriyle imzalanmış ve tarih atılmış. Bu durum, eserin bir Türk koleksiyonuna değil, Avrupa koleksiyonuna hitap etmek için yapıldığını düşündürüyor. Gerçekten çok güzel bir eser; çünkü mekanı saygıyla tasvir ediyor. İki kadın, kahve servisi öncesi ellerini yıkıyor. Yan tarafta kahve sürahisini ve su dolumunu bekleyen kahve fincanlarını görebilirsiniz.”
TABLO HAKKINDA
Tablo, ilk kez 1910 civarında Gürcistanlı sanat koleksiyoncusu Prens Sadiq Yadigarov tarafından satın alındıktan sonra, Yadigarov’un oğlu Archil’e geçti ve 1930’larda Archil ile akraba olan Viyana’daki özel bir koleksiyoncuya intikal etti. Eser, 2008 yılına kadar bu koleksiyonda kaldı.
Kompozisyon, Osman Hamdi Bey’in estetik duyarlılığı ve kültürel saygısının bir göstergesi olarak değerlendirilen bir ustalık eseri olarak öne çıkıyor. Resimde, İstanbul’un hayali bir haremini temsil eden zengin fayanslı ve sütunlu bir iç mekan betimlenmiş, iki genç kadının kahve hazırlama ritüeli ön planda. Eserin üst kısmında kufi yazı ile yazılmış metin, besmele ve Kur’an-ı Kerim’in Hud Suresi’nin 88. ayetinin bir kısmı olan “Başarmam ancak Allah’ın yardımıyladır.” anlamına gelen ifadeyi içeriyor. Bu ifade, Osman Hamdi Bey’in diğer eserlerinde de yer alarak esere manevi ve entelektüel bir derinlik kazandırıyor.