88 yaşındaki Papa Francis, ağır bronşit geçirdikten sonra yaşadığı çift taraflı zatürre sebebiyle Roma’daki Gemelli Hastanesi’ne yatırılmış ve burada uzun süre tedavi görmüştü.
Doktorlar, Papa’ya polimikrobik enfeksiyon teşhisi koyarak, tedavi sürecinin ardından yaşamını yitirdiği bilgisiyle kamuoyunu bilgilendirdi.
Önümüzdeki cumartesi gerçekleştirilecek cenaze töreni öncesinde, pazartesi günü hayatını kaybeden Papa Francis’in naaşı, St. Peter Bazilikası’na taşındı ve üç gün boyunca sergilenecek.
Kardinallerin eşlik ettiği alay, yerel saatle 09:00’da başlamışken, halk ise yerel saatle 11:00’den Cuma günü saat 19:00’a kadar Papa’nın naaşını ziyaret edebilecek.
Bazilika, yas tutanları kabul etmek üzere Çarşamba ve Perşembe geceleri geç saatlere kadar açık kalacak.
Papa Francis’in naaşı, cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanan cenaze törenine kadar açık bir tabutta kilisenin içinde sergilenecek. Aynı günün ilerleyen saatlerinde ise Roma’daki St. Mary Major Kilisesi’nde defnedilene kadar burada kalacak.
DÜNYA LİDERLERİ CENAZEDE OLACAK
Cenazeye, Galler Prensi William, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy gibi birçok dünya lideri ve kraliyet mensubu katılım gösterecek.
Salı günü Vatikan, Papa Francis’in son saatlerine dair detayları da kamuoyuyla paylaştı. Francis’in balkona çıkmaktan çekindiği ve kişisel hemşiresi Massimiliano Strappetti’ye “Sence başarabilir miyim?” diye sorduğu ifade edildi.
YEMEK YEDİ, KOMAYA GİRDİ
Pazar öğleden sonra dinlenen ve sakin bir akşam yemeği yiyen Papa’nın kısa bir süre sonra komaya girdiği bildirildi. Vatikan, Papa’nın son anlarında yanında olanların belirttiğine göre, acı çekmediğini de ekledi.