Japonya Pirinç Krizinde 26 Yıl Sonra İthalata Yöneldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya, önemli bir krizle yüz yüze…

Lojistik sıkıntılar, artan pirinç kıtlığı ve yükselen fiyatların getirdiği tüketici tepkileri, Japonya’nın 25 yıl aradan sonra ilk kez Güney Kore’den pirinç ithal etmesine neden oldu.

26 YIL SONRA İLK İTHALAT

The Guardian gazetesi, Mart ayında Güney Kore’den pirinç alımının gerçekleştiğini bildirdi. Bu adım, Japonya’da üretilen pirinç fiyatlarındaki artışı ve tüketici öfkesini yatıştırmayı amaçlıyor.

Güney Kore’den en son pirinç ithal edildiğinde tarih 1999 yılına işaret ediyordu. Bu yıl Japonya’da pirinç fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazla yükseldi.

Güney Kore’den yapılan ithalatın, yüksek gümrük vergilerine rağmen gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

ABD’DEKİ ÜRETİCİLER DE KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİR

Japonya’nın kamu yayıncısı NHK, Güney Kore’den 2 ton pirinç ithal edildiğini bildirdi. Bu miktar, görece düşük bir rakam olmakla birlikte, önümüzdeki günlerde 20 ton daha pirinç alınması bekleniyor.

Habere göre, Japon tüketiciler, yurt dışında üretilen pirincin lezzeti ve kalitesine şüpheyle yaklaşıyorlar. 1993 yılında yaşanan olağandışı soğuk yaz aylarının ardından ithal edilen pirinç büyük ölçüde satılmadan kalmıştı.

Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı, ülkenin Japonya’ya pirinç ihracatının 1990’lı yıllardan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının beklendiğini aktardı. Ayrıca Japonya’daki kriz, ABD’deki üreticiler için de ithalat fırsatları yaratma potansiyeli taşıyor.

PİRİNÇ FİYATLARI İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

Japonya’daki marketlerde 6 Nisan haftasında pirincin ortalama fiyatı 4 bin 214 Japon Yeni (30 ABD Doları) seviyesine yükseldi. Bu, geçen yılın aynı dönemindeki fiyatların iki katından fazla oldu.

Japon hükümeti, mart ayında pirinç krizini aşmak için stoklarından 210 bin ton pirinci piyasaya sürme kararı aldı. Alınan bu önlem, yaz aylarındaki aşırı sıcaklar ve tüketicilerin panikle pirinç alımına yönelmesinin yanı sıra dağıtım sorunları nedeniyle artan fiyatların kontrol altına alınmasına yönelikti.

DURUMA MÜDAHALE EDİLDİ

Japonya, daha önce doğal afetler ya da ürün kıtlığı dönemlerinde stoklardaki pirinci piyasaya sürme yoluna gitmişti. Ancak şimdi, dağıtım problemleri nedeniyle duruma müdahale etmek zorunda kaldı.

Yine de bu önlem, yaşanan kriz üzerinde etkili olamadı. Japonya Tarım Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “lojistik sorunların”, piyasaya sürülen pirincin yalnızca küçük bir kısmının market ve dükkanlara ulaştığı anlamına geldiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Japonya Pirinç Krizinde 26 Yıl Sonra İthalata Yöneldi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!