Kamu işçileri, zam pazarlıklarıyla ilgili gelişmeleri yakından izliyor…
Hak-İş ve Türk-İş’in ortaklaşa hazırladığı zam teklifinin 25 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulmasının ardından dikkatler, işveren temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’na (TÜHİS) yönelmişti.
TÜHİS temsilcileri, işçilerin talebi üzerine 16 Nisan’da Hak-İş ve Türk-İş ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu gelişmenin ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamudaki yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin 24 Nisan’da yeni bir toplantıyla devam edeceğini açıkladı.
“SÜRECİ HASSASİYETLE YÜRÜTÜYORUZ”
Bakan Işıkhan, süreç hakkında yaptığı açıklamada, “Bu çerçeve içerisinde hassasiyetle süreci yürütüyoruz. Şu an bir şey söylemek için çok erken.” dedi. Ayrıca bakanlık olarak koordinasyon sorumluluğu taşıdıklarını belirtti.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in zam taleplerinin iletildiğini hatırlatan Işıkhan, 16 Nisan’da gerçekleşen ilk toplantının TÜHİS ev sahipliğinde yapıldığını ifade etti.
“BAKANLIK OLARAK KOORDİNASYON SORUMLULUĞUNA SAHİBİZ”
Görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Işıkhan, “24 Nisan’da yeni bir toplantı yapılacak. Bu çerçeve içerisinde hassasiyetle süreci yürütüyoruz. Şu an bir şey söylemek için çok erken olduğunu düşünüyorum.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bakan Işıkhan, tarafların getireceği miktarlar üzerinde bir mutabakat sağlanacağını kaydederken, özellikle ücretler, özlük hakları ve sosyal yardımlar konusundaki çalışmaların detaylı bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün de bu süreçte yer aldığını bildirdi.
KAMU İŞÇİSİNİN TALEPLERİ NE?
Kamu işçilerinin talepleri arasında, günlük en düşük ücretin bin 800 liraya çıkarılması yer alıyor. Bu artışın ardından, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 50 zam talep ediliyor. Diğer altı aylık dönemler için ise yüzde 25 zam yapılması ve üzerine yüzde 10 refah payı eklenmesi isteniyor.