Türkiye, uzay teknolojileri alanında önemli bir adım atarak tarihî bir dönüm noktasını geride bırakıyor.
Uzun yıllar süren mühendislik tecrübeleri ve yerli üretim odaklı yaklaşımla geliştirilen Türksat 6A, nihayetinde hizmete hazır hale geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, bugün itibarıyla hizmete sunulacak.
5 MİLYAR KİŞİYE ULAŞIM SAĞLAYACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle, uydularımızın kapsama alanı 5 milyar kişiye çıkacak. Türksat’ın hizmet verdiği bölge, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı da kapsayacak şekilde genişleyecek.” şeklinde konuştu.
HABERLEŞME UYDUSU ÜRETİMİNDE 11 ÜLKE ARASINDAYIZ
Türksat 6A, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla bugün Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde gerçekleşecek törenle hizmete alınacak. Uraloğlu, “Bu başarıyla ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına girmiş oldu.” dedi.
“EN YÜKSEK YERLİLİK ORANIYLA ÜRETİLDİ”
Türkiye’nin uydu serüveninin 1994 yılında yörüngeye oturan Türksat 1B ile başladığını belirten Bakan Uraloğlu, 1C ve 2A uydularının da takip ettiğini ifade etti.
Türksat 6A’nın, Türksat’ın “yerli ürün üretme” projelerinin yaklaşık 20 yıllık bir sonucunu temsil ettiğini vurgulayan Bakan, yapılan Teknoloji Transfer Programı sayesinde, yurtdışında üretilen 3A, 4A ve 4B uydularının yapımında Türksat mühendislerinin aktif rol aldığını aktardı. Uraloğlu, bu çalışmalara ilişkin olarak,”Ayrıca Türksat 5A ve 5B’nin yapımında da, yine Teknoloji Transfer Programı çerçevesinde 12 Türksat mühendisi görev aldı.” dedi.
YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE YERLİLİK ORANI
Türksat 6A’nın inşasında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi firmalarla iş birliği yapıldığını hatırlatan Uraloğlu, “Bu firmalar tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça, artık uydu tecrübesi kazandı. Uydumuz, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla, 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirildi. Ülkemizde üretilen tüm bu parçalar, uzay tecrübesi kazanarak dünya genelinde ihraç edilebilir hale geldi.” dedi.
“DIŞA BAĞIMLI OLMADAN KENDİ UYDUMUZU ÜRETİYORUZ”
Türksat 6A’nın Türkiye’nin uzaydaki varlığını artırmasının yanı sıra kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı azalttığını belirten Uraloğlu, “Bu proje, milli güvenliğimiz açısından son derece önemlidir. Artık dışa bağımlı olmaksızın kendi haberleşme uydumuzu üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
9 TEMMUZ’DA FALCON ROKETİYLE UZAYA GÖNDERİLDİ
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın tüm süreçlerinin planlandığı gibi geçtiğini bildirdi.