Dünya genelinde en sık karşılaşılan ölüm ve hastalık nedenlerinin başında kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Bu hastalıklar her yıl yaklaşık 18 milyon insanın yaşamını kaybetmesine yol açıyor.
Kalp ve damar hastalıkları, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği gibi, ülkelerin sağlık sistemlerine de önemli bir yük yüklemektedir.
Bu hastalıkları tetikleyen temel risk faktörleri arasında, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı gibi davranışsal unsurlar yer almaktadır.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR RİSKİ ARTIRIYOR
Belirtilen risk faktörlerinin etkisi, bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi sağlık sorunlarını tetikleyerek kalp ve damar hastalığı riskini artırmaktadır.
Birden fazla risk faktörünün bir araya gelmesi, bireyin bu hastalıklara yakalanma riskini daha da yükseltmektedir.
Bu nedenle, kalp ve damar hastalıklarından korunmak amacıyla sadece bir risk faktörüne değil, tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınarak müdahale edilmesi büyük önem taşımaktadır.
POTANSİYEL HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN PROGRAM HAZIRLANDI
Dünya Sağlık Örgütü, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve kontrol altına alınabilecek risk faktörleri sayesinde, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %75’inden fazlasının önlenebileceğini vurgulamaktadır.
Türkiye, yüksek ölüm oranlarını değiştirmek amacıyla kapsamlı bir mücadele başlattı. Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı”nı hayata geçirdi.
10 YIL İÇİNDE ÖLÜME NEDEN OLACAK KALP VE DAMAR HASTALIĞI RİSKİ HESAPLANIYOR
Program sayesinde kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerinden korunma, erken teşhis, etkili tedavi ve izlemleri aile hekimleri aracılığıyla ‘uçtan uca yönetim anlayışıyla’ bütün hizmet basamaklarında etkin bir şekilde gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda aile hekimleri, 40 yaş ve üzerindeki bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapmaktadır. Değerlendirme sürecinde kişi hakkında yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı gibi bilgiler alınarak; kan basıncı ölçümü ve kolesterol değerlerine bakılmaktadır. Toplanan veriler ışığında, 10 yıl içerisinde kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta ve kişiye özel danışmanlıkla tedavi planı oluşturulmaktadır.
2 MİLYONU AŞKIN KİŞİDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI
Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte, 1 Kasım 2024-14 Nisan 2025 tarihleri arasında toplam 2 milyon 483 bin 467 kardiyovasküler risk değerlendirmesi gerçekleştirmiştir.
HER 8 KİŞİDEN BİRİNDE RİSK TESPİT EDİLDİ
Yapılan taramalar sonucunda, 317 bin 776 bireyde kardiyovasküler risk tespit edilmiştir. Bu da yaklaşık her 8 kişiden birinin riskli olduğu anlamına gelmektedir.
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLİYOR
Risk tespit edilen kişilere, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlıklı beslenme, aktif yaşam, sigara bırakma gibi konularda ücretsiz danışmanlık hizmetleri sun