Almanya’nın Burg kasabasında, okullarda her gün Almanya bayrağının dalgalanması kararı alındı.
Bu karar, sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin önerisiyle ortaya çıktı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) desteğiyle ilçe meclisinde kabul edildi.
Alınan karar doğrultusunda, okullarda bayrağın sürekli olarak göndere çekilmesiyle ülke kimliğine bağlılığın güçlendirileceği savunuldu.
TÜRKİYE ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Bu uygulama ilk olarak Roland-Gymnasium’da hayata geçirildi ve Türkiye gibi ülkelerdeki bayrak uygulamaları örnek gösterilerek desteklendi.
AfD Jerichower Land İlçe Başkanı Gordon Köhler, uygulamayı savunarak, ”Bu birçok ülkede bir normdur. ABD ve Türkiye gibi ülkelerde de benzer uygulamalar var.” şeklinde konuştu.
ÜLKE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILMASI TALEP EDİLDİ
CDU’nun 2019 yılında kamu binalarında Almanya, eyalet ve Avrupa Birliği (AB) bayraklarının kalıcı olarak yer almasını savunduğu hatırlatılarak, parti içinden bazı isimlerin bu uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasını talep ettiği belirtildi.
“OKULLARDA SÜREKLİ BAYRAK ASILMASI ABARTILI BİR ADIM”
DU’lu Hessen İçişleri Bakanı Roman Poseck, “Alman bayrağı, ülkemize ve değerlerimize aidiyetin bir sembolüdür” ifadesinde bulundu ancak şu an için okullarda zorunlu bayrak uygulamasına yönelik bir karar alınmadığını vurguladı.
Diğer yandan, uygulamaya eleştiriler de yapıldı. SPD’li politikacı Matthias Jendricke, okullarda sürekli bayrak asılmasını ”abartılı bir adım” olarak değerlendirdi. Bu tartışma, Almanya kamuoyunda ulusal kimlik sembolleri ile eğitim kurumlarının ilişkisine dair farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu.
AB BAYRAĞI DA ASILSIN ÖNERİSİ
CSU’lu Federal Meclis Başkan Yardımcısı Andrea Lindholz ise daha esnek bir yaklaşım benimseyerek, okullara Alman bayrağı haricinde eyalet ve AB bayrağının da asılmasını önerdi.
Kamuoyu araştırmaları, Alman halkının önemli bir kısmının bu tür sembolleri olumlu karşıladığını gösteriyor.
Ancak, uygulamanın eğitim alanına etkileri ve öğrenciler üzerindeki potansiyel etkileri, gelecekte daha fazla tartışma konusu olacaktır.