Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe’nin neolitik dönemin önemli merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.
Herkes tarafından tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe, yaklaşık 3 ila 6 metre boyunda ve 40 ila 60 ton arasında ağırlığa sahip yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşları ile tanınmaktadır. Aslan, bu tarihi ören yerinin eski tapınak kalıntılarıyla birlikte ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirtti.
Aslan, bu tarihi alanın öneminin daha geniş kitleler tarafından anlaşılması için kitap, film, dizi ve animasyon projelerinde yer aldığını ifade etti.
TARİHİ ÖREN YERİNİN ÖNEMİ
Göbeklitepe’nin inşasından sonraki süreçlerin sanal canlandırma merkezinde animasyonlarla canlandırıldığını söyleyen Aslan, bu merkezin ziyaretçilerin tarihi ören yerinin gizemini daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu belirtti.
Sözlerine devam eden Aslan, “Merkezdeki kurgular, Buzul Çağı’ndan neolitik dönem insanının yaşamına ve Göbeklitepe’nin inşasına kadar birçok önemli süreci içeriyor. Ziyaretçiler bu tarihi hikayeyi eylemli ve görsel yollarla deneyimleyerek memnuniyetlerini dile getiriyor. Göbeklitepe’yi ziyaret etmeden önce sanal canlandırma merkezine gelerek bu deneyimi yaşamalarını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.
ZİYARETÇİLER BEĞENİYOR
Sanal canlandırma merkezini ailesiyle gezmiş olan 11 yaşındaki Mehmet Bektaş, “Burası çok güzel ve harika bir yer. Bence herkes gelmeli. Buradaki canlandırmalar çok hoş. Kendimi adeta eski zamana gitmiş gibi hissettim.” ifadelerini kullandı.
Merkezi ziyaret eden 7 yaşındaki Ümit Yıldız, animasyon filmini “Rafadan Tayfa Göbeklitepe”ye benzeterek, “Çok güzel yapmışlar; iyi ki gelip gördüm.” dedi.
“HERKES GELSİN GÖRSÜN”
Nurgül Günal da sanal canlandırma merkezini beğendiğini belirterek, “Herkese buraya gelmelerini tavsiye ederim. Çok etkilendim. İkinci kez uzun uzun seyrettim. İnsan tüyleri diken diken oluyor. Buradaki yaşam çok farklı ve iyi şekilde anlatılmış; hoşuma gitti.” şeklinde görüşlerini aktardı.