ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gerçekleştirilen bir imza töreninde, yeni kararnamenin ülke üzerinde önemli etkilere sahip olacağını vurguladı.
Törene katılan Ticaret Bakanı Howard Lutnick, “Çelik ve alüminyum sektörlerimiz gibi, büyük Amerikan bakır endüstrimiz de yerli üretime zarar veren küresel aktörler tarafından tehdit altındadır.” şeklinde konuştu.
Bakır endüstrisinin yeniden inşası amacıyla olası tarifelerin uygulanması üzerine değerlendirme yapacağını belirten Lutnick, “Gerekirse tarifeler, Amerikan bakır endüstrisinin yeniden inşasına katkıda bulunabilir ve ulusal savunmamızı güçlendirebilir.” dedi.
“BAKIR, AMERİKA’DA ÜRETİLMELİ”
Trump, daha sonra Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, “Bakır endüstrimizi yeniden inşa etmek için Ticaret Bakanımdan ve ABD Ticaret Temsilciliğinden (USTR) bakır ithalatı üzerine bir inceleme yapmalarını ve Amerikalıları işsiz bırakan haksız ticaret uygulamalarını sona erdirmelerini talep ettim.” ifadelerini kullandı.
Tarifelerin Amerikan bakır endüstrisine destek olacağına ve ABD’nin ulusal savunmasını kuvvetlendireceğine dikkat çeken Trump, “Amerikan endüstrileri bakıra bağımlı; bakır Amerika’da üretilmelidir. Bu konuda muafiyet veya istisna yok.” dedi.
Ayrıca, “Önce Amerika” politikasının istihdam yarattığını ve ulusal güvenliği koruduğunu ifade eden Trump, “Bakırın ‘eve dönme’ zamanı geldi.” şeklinde sözlerine ekledi.
ABD SAVUNMA BAKANLIĞI İÇİN ÖNEMLİ BİR MALZEME
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, başlatılacak olan soruşturmanın ABD’nin ithal bakıra olan artan bağımlılığının neden olduğu ulusal güvenlik riskleri ile yerli sanayinin korunması için potansiyel ticari çözümleri değerlendireceği duyuruldu.
Soruşturma sonucunda, bakır tedarik zincirindeki zayıflıkların belirlenerek, Amerika’nın yerli bakır endüstrisinin dayanıklılığını artırmaya yönelik önerilerin2024’te hazır edileceği aktarıldı.
Bakırın savunma uygulamaları, altyapı projeleri ve temiz enerji, elektrikli araçlar ile gelişmiş elektronik gibi teknolojilerde kritik bir rol oynadığına, ayrıca Savunma Bakanlığı’nın en çok kullandığı ikinci malzeme olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, Amerika’nın geniş bakır rezervlerine sahip olmasına karşın, eritme ve rafine etme kapasitesinin küresel piyasanın yüzde 50’sini kontrol eden rakipleriyle karşılaştırıldığında zayıf kaldığına dikkat çekildi.
ABD’nin bakır eritme kapasitesinin ilk beş ülke arasında bile yer almadığı belirtilirken, bakır ithalatına olan bağımlılığın 1991 yılında yüzde 0 seviyesinde iken, 2024’te bu oranın yüzde 45’e ulaşarak tedarik zinciri güvenliğini tehdit ettiği ifade edildi.