Avrupa’daki koronavirüs etkileri ve Ukrayna-Rusya savaşı, kıtanın ekonomik dengelerini zor durumda bıraktı.
Bu süreçte özellikle otomotiv sektörü gibi alanlarda Çin ile rekabet etmekte sıkıntı yaşayan Almanya’da ekonomik problemler daha da derinleşiyor.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), 2024 yılının son çeyreğine dair nihai büyüme rakamlarını duyurdu.
2024 SON ÇEYREĞİNDE KÜÇÜLDÜ
Verilere göre, Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH), 2023 yılının son çeyreğine kıyasla yüzde 0,2 oranında daralmış durumda.
Destatis, 30 Ocak’ta, dördüncü çeyrekte ekonominin yüzde 0,2 küçülmesini beklediğini belirtmişti.
Alman ekonomisi, 2023’ün aynı çeyreğine göre ise yüzde 0,4’lük bir daralma yaşamış durumda.
Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme gösteren ekonomi, ikinci çeyrekte yüzde 0,3 küçülürken, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,1’lik bir büyüme kaydedilmişti.
ART ARDA İKİNCİ YIL KÜÇÜLDÜ
Alman ekonomisi, 2024 yılı sonunda bir önceki yıla oranla yüzde 0,2 gerileme yaşadı. Bu durum, artan rekabet ile yapısal sorunların ekonomiyi olumsuz etkilemesinin bir sonucu olarak, üst üste ikinci yıl daralmaya işaret ediyor. 2023 yılı ise yüzde 0,3’lük bir daralma ile sonuçlanmıştı.
Ülke, en son 2002-2003 döneminde, iki yıl üst üste resesyon durumu yaşamıştı.
Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde özel ve kamu tüketici harcamaları artış gösterirken, dış ticaret daralmaya başladı.
İhracat, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 oranında düşüş göstererek, Mart 2020’den bu yana en büyük gerilemeyi kaydetti. İthalatta ise yüzde 0,5’lik bir artış görüldü, bu da dış ticaretin ekonomik büyümeyi 1,2 puan yavaşlatmasına neden oldu.
Tüketici harcamaları, yüzde 0,1 artarken, kamu tüketimi yüzde 0,4’lük bir artış ortaya koydu.
ÜST ÜSTE BEŞİNCİ ÇEYREKTE GERİLEME
Başta makine, cihaz ve taşıtlar olmak üzere ekipman yatırımları, yüzde 0,3 oranında düşerek, üst üste beşinci çeyrek gerilemesi yaşadı.
Diğer yandan, Alman Sanayi Federasyonu (BDI), Almanya’nın GSYH’sinin, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın öngördüğü ek gümrük vergilerinden bağımsız olarak, bu yıl yüzde 0,1 oranında düşmesini bekliyor.
Almanya Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) ise, bu yıl ülke ekonomisinin yüzde 0,5 küçüleceğini öngörüyor. Eğer bu tahminler doğru çıkarsa, Almanya tarihinde en uzun ekonomik gerileme süreci yaşanmış olacak.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), dün yayımladığı raporunda, yeni kurulacak koalisyon hükümetinin zor ekonomik koşullarla karşılaşacağına dikkat çekerek, “Temel eğilim açısından, Alman ekonomisi durgunluk içinde sıkışmaya devam ediyor.”