Dünya Ekonomik Forumu’nun Future of Jobs 2025 raporuna göre, 2030 yılına kadar iş piyasasında 170 milyon yeni pozisyonun yaratılması öngörülmekteyken, 92 milyon işin kaybedilmesi bekleniyor.
Teknolojinin, özellikle yapay zeka ve bilgi işleme sistemlerinin, bu dönüşümde en önemli faktör olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, iş gücünün yaklaşık yüzde 39’unun, yani 460 milyon çalışanın, 2025 ile 2030 yılları arasında yeteneklerini yeniden geliştirmesi ya da dönüştürmesi gerekeceği ifade ediliyor.
Son beş yılda önemli bir değişim geçiren iş dünyasının, önümüzdeki beş yılda daha çarpıcı bir dönüşüm yaşaması bekleniyor.
Raporda, yeni bir çalışma modelinin ortaya çıkacağı ve iş yapma şekillerinin değişeceği belirtiliyor.
Beyaz yakalı kavramı, “altın yakalı” olarak adlandırılan yeni bir nesle yerini bırakacak.
Altın yakalı olmanın, çok şey bilmekten ziyade belirli bir alanda derinleşmekle mümkün olacağı ifade ediliyor.
ÖZGÜR ALTIN YAKALILAR
Uzman görüşlerine göre, şirketlerin başarıya ulaşmasının yolu, çalışanları daha fazla kontrol etmeye çalışmaktan ziyade, onlara özgürlük tanımaktan geçiyor.
Tecrübe ile derinleşen beyaz yakalı kavramı, yaratıcı ve cesur altın yakalılara yer açarak değişiyor.
BÜYÜK EKİP YERİNE KÜÇÜK GÜÇLÜ TAKIM
Verimlilik anlayışını sorgulayan yeni stratejiler, “doğru işe doğru insanı yerleştirme” odaklı yaklaşımı öne çıkararak, büyük ekipler yerine küçük ama etkili takımlarla başarı sağlanabileceğini göstermektedir.
Günümüzün beyaz yakalıları, yarının altın yakalıları olacak ve iş hayatını dönüştüren özgür bir ekonomik güç haline gelecek. Daralan yetenek pazarında altın yakalılar, kendi markalarını oluşturmanın yollarını arayacaklar.
AYNI ANDA ÇOK ŞİRKETTE ÇALIŞILACAK
Artık bireyler birden fazla şirkette aynı anda çalışabilme imkanına sahip olacaklar.
Haftanın üç günü bir şirkette, bir günü ise başka bir şirkette yer alabilecek; hatta bazı günler doğada vakit geçirerek dinlenmeyi tercih edebilecekler.