Türkiye Acil Tıp Derneği Toksikoloji Grubu Başkanlığı görevini yürüten Dr. Ayça Açıkalın Akpınar, son dönemde sahte alkol tüketimi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısında artış olduğunu vurguladı.
Akpınar, sahte alkol ile gerçek alkolün ayırt edilmesinde tat, koku ya da renk gibi unsurların kullanılmasının yanıltıcı olabileceğini belirtti.
“GENÇ ERİŞKİNLER MARUZ KALIYOR”
Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde son zamanlarda meydana gelen sahte alkol ölümleri ile ilgili olarak Akpınar, çeşitli uyarılarda bulundu:
Ne yazık ki, sahte alkolden kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerinde önemli bir artış gözlemleniyor. Bu tür durumların etkin şekilde tedavi edilmesi oldukça kritik bir hal aldı. Genç erişkinler bu durumdan en fazla etkilenen grup olarak dikkat çekiyor.
“ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ”
Metil alkol zehirlenmelerinde maruziyetin önlenmesinin başlıca hedefleri arasında yer aldığını belirten Akpınar, sahte alkol riski taşıyan barkodsuz ve açıktan satılan alkollerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Yine de, bu tür ürünlerle karşılaşıp maruz kalanların, bulanık görme, genel durum bozukluğu, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşarlarsa derhal hastaneye başvurmaları önemlidir. Erken teşhis ve tedavi bu hastalıkta büyük bir rol oynamaktadır.
“BANDROLLÜLER TÜKETİLMELİ”
Sahte alkolün renk ve tat ile ayırt edilemeyeceğini dile getiren Dr. Akpınar, alkol kullanıcılarının sadece barkodlu içecekleri tercih etmeleri gerektiğini açıkladı.
“RENGİ DE TADI DA AYIRT EDİLEMEZ”
Dr. Ayça Açıkalın Akpınar; “Sahte alkol ile gerçek alkolü ayırt etmek ne yazık ki tat, koku ya da renk ile mümkün değildir. Bu nedenle, ruhsatlı yerlerden temin edilmiş, kapalı, kutulu ve üzerinde barkod bulunan içecekleri tercih etmeleri son derece önemlidir. Açıktan alınan her içecekte sahte alkol riski mevcuttur.” şeklinde konuştu.