Münih Güvenlik Konferansı, 61. buluşmasında ‘çok kutupluluk’ teması etrafında toplanarak küresel ve bölgesel krizlere dair önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.
Konferans sırasında Türkiye’nin görüş ve tecrübeleri de dikkate alındı. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve istihbarat konulu oturumlara katılım sağladı.
Kalın, görüşmeleri sırasında; çok kutupluluk arayışları, küresel düzenin kırılganlığı, bölgesel ve konu bazlı ittifaklar ile Türkiye’nin uyguladığı proaktif ve 360 derece önleyici istihbarat diplomasisi hakkında bilgiler verdi.
TÜRKİYE’NİN HASSASİYETLERİNİ AKTARDI
Konferansta, Filistin’de bir yılı aşkın süredir yaşanan insanlık draması da ele alındı. Kalın, Gazze’deki ateşkesin kırılgan olduğuna vurgu yaptı ve İsrail’in saldırılarının sona ermesi, insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması ve ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Ayrıca, 2024 yılı içerisinde Suriye’de meydana gelen gelişmeler de gündemdeydi. Kalın, Suriye’nin kalkınabilmesi için uygulanan yaptırımların kaldırılmasının önemine dikkat çekerek, bölgede DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin varlığının engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
Türkiye, bulunduğu coğrafya nedeniyle Orta Doğu’daki gelişmeler ve Rusya-Ukrayna savaşı ile doğrudan etkilendiğini dile getiren Kalın, dünya ekonomisinin istikrar kazanabilmesi için barışın önemine vurgu yaptı. Bu bağlamda, Rusya-Ukrayna savaşı için müzakerelerle çözüme ulaşılması gerektiğini belirtti.
Kalın, Karadeniz’deki güvenliğin Türkiye kadar tüm dünya için büyük önem taşıdığını ifade etti. İki kutuplu dönemden çok kutuplu bir düzene geçiş süreci içerisinde Türk istihbaratının çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Kalın, terörle mücadele, yasa dışı göç ve siber güvenlik gibi konularda da sürdürülen çabaların önemine değindi.