25 yaşındaki Hilal Durmaz, şiddetli kalp çarpıntısı şikayeti ile bir sağlık kuruluşuna gittiğinde, Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu teşhisi aldı.
Genç kadın, sağlığına kavuşabilmek için iki farklı hastanede iki kez ablasyon ameliyatı geçirdi; ancak bu girişimler beklenen sonuçları vermedi.
Ancak pes etmeyen Hilal, Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan ile tanıştı ve üçüncü kez ameliyat masasına yatarak başarılı bir ablasyon operasyonu geçirdi. Yıllardır süren çarpıntılarından kurtulan Durmaz, şimdi yeni bir yaşama adım attı.
KALBİNDEKİ FAZLADAN KABLO YAŞAMINI ETKİLİYORDU
Durmaz’ın tedavi sürecini anlatan Prof. Dr. Kılıçaslan, “Hilal bize çarpıntı şikayeti ile başvurdu. Kalbinde Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu belirlendi. Bu hastalık, kalpte fazladan bir elektrik kablosu gibi işlev görerek kısa devreye yol açıyor ve bu da çarpıntılara neden oluyor.” şeklinde konuştu.
Daha önce iki farklı hastanede ablasyon işlemleri uygulanmış ancak başarılı sonuçlar alınamamış. Bunun üzerine Kılıçaslan, yeniden ablasyon önererek, kalbin ana kablosuna zarar vermeden fazla kabloyu dondurarak başarılı bir ablasyon tedavisi gerçekleştirdiklerini açıkladı.
TEDAVİDE DONDURMA YÖNTEMİ KULLANILDI
Prof. Dr. Kılıçaslan, ablasyon işleminin detaylarına değinerek, “Bu tür durumlarda fazla kablonun ana kabloya çok yakın olduğu durumlarda risk artmaktadır. Eğer ana kabloya zarar verilirse, kalbin normal çalışması mümkün olamaz ve hasta kalıcı kalp pili takılmasını gerektirebilir. Hilal’in durumu da bu şekildeydi.” dedi.
Dondurma yöntemi ile başarılı bir ablasyon uyguladıklarını ifade eden Kılıçaslan, ameliyat sonrası kontrollerin de oldukça iyi geçtiğini belirtti.
HASTALIĞIN NÜKS ETME ORANI ÖNEMLİDİR
Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu tedavisinde ablasyon yönteminin genellikle başarılı olduğunu ancak bazı durumlarda hastalığın nüks etme riskinin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Kılıçaslan, “Dondurma yöntemiyle yapılan ablasyon tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir ama yüzde 1 ile 5 arasında bir nüks riski vardır. Bu da hastaların tedavi sonrası arada sırada çarpıntı atağı geçirebileceği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
“ŞU ANDA ÇOK DAHA İYİYİM”
Tedavi sürecini paylaşan Hilal Durmaz ise, yaşadığı zorlukları şu sözlerle ifade etti: “İki farklı hastanede ablasyon işlemi denemeleri oldu ama başarılı olamadım. Fethi hocaya geldiğimde bana bu işlemi gerçekleştirebileceğini söyledi. Kısa sürede ablasyon işlemi yapıldı ve sağlığıma kavuştum. Ş şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Spor ve ağır egzersizden kaçınıyorum ama çarpıntılarım tamamen geçti.”