NASA’nın Juno keşif uydusunun verilerini inceleyen bilim insanları, Jüpiter’in beşinci sırada yer alan ve hidrojen ile helyum gazlarından oluşan en büyük gezegen olduğunu belirtiyor. Özellikle Jüpiter’e en yakın uydulardan biri olan Europa, bilim insanlarının ilgisini çekmiş durumda. Europa’da günlük 1000 ton oksijen üretildiği ortaya çıkarıldı ve bu miktarın 1 milyon insanın günlük tüketimi için yeterli olduğu açıklandı.
Juno keşif uydusu, 29 Eylül 2022 tarihinde Europa’nın yüzeyine oldukça yakın bir mesafeden geçerek hidrojen ve oksijen miktarlarını ölçtü. Europa’nın yörüngesi Jüpiter’in radyasyon kuşaklarının tam ortasında bulunduğundan, gezegenin yüklü parçacıkları uydunun yüzeyindeki su moleküllerini parçalayarak hidrojen ve oksijene dönüştürüyor. Bu durum da oksijen üretimini sağlıyor.
Araştırmada elde edilen verilere göre, Europa’da saniyede 12 kilogram oksijen üretildiği belirlendi. Bu miktar, önceki tahminlerin altında olsa da hala oldukça fazla bir üretimi ifade ediyor. Astrobiyologlar üretilen oksijenin bir kısmının Europa’nın buzlu okyanusuna karışarak biyolojik yaşamı destekleyen bir ortam oluşturabileceğini değerlendiriyor.
Juno keşif uydusu, NASA tarafından 2011 yılında uzaya fırlatıldı ve Temmuz 2016’dan bu yana Jüpiter’in yörüngesinde keşif faaliyetlerini sürdürüyor. Uydunun Europa’ya yaptığı yakın geçişler sayesinde bilim insanları, gezegenin uydusundaki oksijen üretimini daha detaylı şekilde inceleyebiliyorlar.