Geçtiğimiz günlerde Bolu Kartalkaya’da meydana gelen trajik olayda, Grand Otel’de meydana gelen yangında 78 vatandaş hayatını kaybetti.
Bu acı olayın ardından, yangın söndürme ekipmanlarına olan taleplerde önemli bir artış gözlemleniyor.
Ancak bazı satıcılar bu durumu fırsata dönüştürerek yangın tüpü, yangın battaniyesi ve duman dedektörü gibi ürünlerin fiyatlarını yükseltme yoluna gitti.
PİYASA ORTALAMASININ 2 KATI
Fırsatçı satıcılar, yangın tüplerini piyasa ortalamasının iki katı fiyattan satışa sunmaya başladı.
Bu konuda, yangın söndürme tüpü ve sistemleri üreticisi Ahmet Kılavuz, yangın güvenlik sistemlerinin fiyatları ve kullanımı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“SEKTÖRÜN YÜZDE 96’SINI MERDİVEN ALTI FİRMALAR KAPLIYOR”
Kılavuz, Türkiye’deki yangın güvenlik sektörünün yeterince gelişmediğini belirtirken, rekabetin belirli firmalar arasında sınırlı olduğunu ifade etti. Kılavuz, sektörde güçlü firmaların mevcut olmadığını vurgulayarak, “Küçük firmalar, yani merdiven altı firmalar sektörde büyük bir çoğunluğu oluşturuyor ve denetlenemiyorlar. Bizim gibi büyük firmalar ise gerekli denetimlerden geçiyor” dedi.
Yüzde 10 civarındaki KOBİ’lerin yanı sıra büyük şirketlerin bulunduğunu ifade eden Kılavuz, hizmet verdikleri alanlarda rekabetin daha sağlıklı olduğunu belirtti. “Ancak bireysel tüketiciler ve küçük işletmeler sıklıkla fiyat araştırması yapmadan ürünü alabiliyorlar” diye ekledi.
“CE BELGELİ ÜRÜNLER KALİTESİZ OLABİLİYOR”
Kılavuz, denetim dışındaki firmaların ürettiği ürünlerin kalitesiz olabileceğine dikkat çekti. “Piyasada 1 birim ve 5 birim söndüren yangın söndürücüler bulunuyor. Yangın güvenliği açısından TSE standartları zorunludur, ancak CE belgeli ürünler her zaman kaliteli olmayabiliyor” dedi.
“ORTALAMA FİYATLAR 900 LİRA, BİN LİRA, BİN 100 LİRA”
Yangın söndürme tüplerinin fiyatları hakkında karışık bilgilerin dolaştığını belirten Kılavuz, “Genel olarak fiyatlar 900 lira, bin lira ve bin 100 lira civarındadır. Daha yüksek fiyatlar abartılı, düşük fiyatlar ise kalitesizlik riskini beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.
Yangın tüplerinin türleri hakkında da bilgi veren Kılavuz, kuru kimyevi, toz, köpük ve gazlı söndürücülerin mevcut olduğunu, bunun yanı sıra genellikle karbondioksit veya HFC halon gazları içeren tüplerin tercih edildiğini söyledi.
TÖNETMELİĞİN 99’UNCU MADDESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kılavuz, binaların ve işletmelerin “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince önlem alınmasının önemine vurgu yaptı. Yönetmeliğin 99. maddesinde yangın söndürme tüplerinin bulunması gereken yerler ve miktarlarının belirlendiğini hatırlattı.
“VATANDAŞLARIN GÜVENİLİR FİRMALARDAN ALIM YAPMASI ÖNEMLİ”
Kılavuz, vatandaşların yangın söndürme tüplerini alırken dikkatli araştırma yapmalarını önerdi