Kamerun’da yaşayan 7 yaşındaki Jacques Franck Pharel Teme’nin hayatı, geçirdiği ev kazası sonrası büyük bir değişim yaşadı.
Küçük çocuk, boynunun gövdesine yapışması nedeniyle kafasını kaldırma becerisini kaybetti.
Aile, Teme’nin tedavisi için Türkiye’ye başvurdu ve minik çocuk, Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir mikrocerrahi operasyonla sağlığına kavuşturuldu.
Evde oyun oynarken yaralanan Jacques Franck Pharel Teme, Medipol Sağlık Grubu’nda yapılan mikrocerrahi ile yeniden hayat buldu.
YANIK NEDENİYLE CİDDİ BOYUN HASARI
Geçirdiği yanık kazası nedeniyle boyun bölgesinde ciddi hasar oluşturan Teme, kafasını kaldırmakta dahi zorlandı.
Bu talihsiz kaza sonrası ailesi, Teme’nin tedavisi için Türkiye’ye gitmeye karar verdi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Burak Özkan liderliğindeki ekip, minik çocuğun sağlık durumunu düzeltmek için yoğun bir şekilde çalıştı ve onu yeniden hareket edebilir durumda taburcu etmeyi başardı.
“BAŞINI YUKARI KALDIRAMIYORDU”
Doç. Dr. Özkan, Jacques Franck Pharel Teme’nin Kamerun’dan tedavi için Türkiye’ye getirildiğini belirtti ve “Yanık kontraktürleri, yanık yarasının iyileşmesini zorlaştıran durumlar olup, hastanın hareket kabiliyetini etkileyebilir. Özellikle boyun bölgesinde oluşan kontraktür, çeneyi gövdeye yapıştırarak başının yukarı kaldırılmasını engelliyordu.” şeklinde bilgi verdi.
KONUŞMA ENGELİ
Dr. Özkan, boyun bölgesindeki kontraktürlerin hastanın konuşmasını etkilediğini ve tükürük akışının gövdesine doğru yönelmesine neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, göz kapaklarının aşağıya düşmesine sebep olan güçlü kontraktür bantları mevcuttu.
BAŞARIYLA TAMAMLANAN MİKROCERRAHİ AMELİYAT
Doç. Dr. Özkan, ekibin gerçekleştirdiği başarılı mikrocerrahi operasyon hakkında bilgi verdi. “Boyun bölgesindeki tüm kötü yara izlerini ve kontraktür bantlarını çıkardıktan sonra, boynun hareket alanını artırdık. Bacak bölgesinden alınan ince bir doku ve damarlar, mikroskop yardımıyla boyundaki damarlarla bağlandı. Mikrocerrahinin sağladığı avantajlar sayesinde açılan alanlar kapatıldı.” dedi.
YOĞUN BAKIM TAKİBİ VE İYİLEŞME SÜRECİ
Ameliyat sonrası hastanın bir gün süreyle yoğun bakımda takip edildiğini aktaran Doç. Dr. Özkan, “Ameliyat sırasında şah damarları ve diğer büyük damarlar doğrudan operasyon sahasına yakın konumdaydı. Tecrübeli ekibimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz ameliyat sırasında, Dr. Öğr. Üyesi Burak Ergün Tatar’ın desteği büyük bir önem taşıdı.” ifadelerini kullandı.
GÖZLE GÖRÜLEN İYİLEŞME
Ameliyat sonrası Teme’nin boyun hareketlerindeki iyileşmeyi gözlemlendiğini belirten Doç. Dr. Özkan, “Değişim hemen herkes tarafından fark edildi. Çocuğun gözündeki çekilme ve ağzının köşesindeki sarkma düzeldi. Hastamız, tedavi ve önerilerimiz doğrultusunda Kamerun’a gönderilecek.” açıklamasında bulundu.
Plastik ve Rekonstrü