Türkiye’de farklı yöresel adlarla anılan melocan otu, Samsun’da “kırçan” olarak bilinmektedir.
Melocan otu kullanılarak hazırlanan yemekler, özellikle Çarşamba ilçesinde sofralarda önemli bir yer tutmaktadır.
İlkbahar yağmurlarının ardından büyüme sürecine giren kırçan, kasım ayına kadar doğada kadınlar tarafından özenle toplanmakta; bu süreçte kırçanın turşusu ve kavurması yapılmaktadır.
ŞİFALI TARİF
Ziraat teknikeri ve ev hanımı Mükafat Doğan Gümüş, kırçan kavurmasının nasıl yapıldığına dair bilgi paylaştı.
Kavurmanın yapımının oldukça basit olduğunu vurgulayan Gümüş, doğadan toplanan kırçanın önce tencerede haşlandığını belirtti.
Gümüş, “Suyu acımsı olduğu için iyice süzülmesi gerekiyor. Ardından, kızgın tereyağında kavrulan soğanların üzerine kırçanı ekleyip yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Kavurmasına lezzet katmak için içine yeşil ve kırmızı biber ekleniyor. Bir süre biberler kırçanla pişirildikten sonra üzerine yumurta kırıyoruz.” şeklinde konuştu.
Gümüş, kırçan kavurmasının, domates ve maydanoz eklenerek servis edilmeden önce hazır hale getirildiğini ifade etti.