Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde dünyaya gelen Uğur Acar, henüz 1 aylıkken evinde meydana gelen bir yangında yüzünde ciddi yanıklar oluştu. 21 Ocak 2012 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yüz nakli ameliyatıyla yeni bir hayata adım attı.
Akdeniz Üniversitesi’nde tedavi süreci devam eden Acar, KPSS’den elde ettiği yüksek puanla üniversitede kadrolu personel olarak çalışma fırsatı buldu.
Görevine devam ederken, bir yandan üniversite sınavına hazırlanan Uğur Acar, yüz naklidir sürecinin üzerinden geçen 13 yılın ardından hayatında önemli değişimler yaşadı.
Geçtiğimiz yıllar boyunca, sağlık durumu düzenli olarak Akdeniz Üniversitesi tarafından izlenen Acar, vefalı tavrıyla çevresinden de takdir topladı.
“BABAMIN YÜZÜ UĞUR’DA YAŞIYOR”
Donör Ahmet Kaya’nın yüzüyle yaşamına yeni bir yön veren Uğur Acar, bağış yapan ailesiyle olan ilişkisini hiç koparmadı. Acar, sıkça görüntülü görüşmeler gerçekleştirerek ailenin bir ihtiyacının olup olmadığını sormakta.
Acar ve Ahmet Kaya’nın kızı Emine Kaya arasındaki telefon görüşmeleri, bazen duygusal anların yaşanmasına da neden oluyor. Emine Kaya, “Uğur ile artık aile olduk. Her türlü sıkıntımızda yanımızda. Görüntülü sohbetlerimizde biz de mutluluk duyuyoruz. Babam 13 yıl önce vefat etti ama onun yüzü hâlâ Uğur’da yaşamaya devam ediyor.” şeklinde ifade etti.
Uğur Acar, bu ailenin destekçisi olduğunu belirterek, “Görüntülü aramalar yapıyorum, sağ olsunlar onlar da benimle sıkça görüşüyorlar. Ahmet Kaya ağabeyimizden Allah razı olsun; bana ikinci bir yaşam fırsatı sundu. 13 yıl uzun bir süre ama hala aile bağlarımızı koparmadık.” dedi.
“SAĞLIĞINA DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR”
Prof. Dr. Ömer Özkan, nakil operasyonunun ardından geçen 13 yılın Türkiye’deki ilk yüz nakli olduğunu ve bunun o dönem büyük bir ilgiyle karşılandığını aktardı. Acar’ın sağlık durumunu yakından takip ettiklerini de sözlerine ekleyen Özkan, “Uğur’un sağlığına çok dikkat etmesi gerekiyor. Beslenmeden uyku düzenine dikkat etmesi gereken birçok faktör var. Organ bağışları, istediğimiz seviyede değil. Yüz nakli dışında karaciğer, böbrek, rahim ve kalp bağışları da düşük seviyelerde kalıyor. Bazı hastaların aileleri bile bağışta donör olmaya olumlu yanıt vermiyor.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Uğur Acar’ın donör ailesiyle olan ilişkisinin güzel bir örnek olduğunu belirten Özkan, organ naklinin hayatı nasıl değiştirebileceğini ve insanların ikinci bir şans yakalayabildiğini vurguladı.
Uğur Acar’ın 13. yılına özel olarak bir yaş pasta hazırlandı. Acar, pasta üzerindeki mumları söndürdükten sonra Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Ömer Özkan’a teşekkürlerini iletti.