Demans, günümüzde önemli bir sağlık tehdidi olarak kabul ediliyor ve yalnızca yaşlı bireyleri değil, gençleri de etkileme riskini taşıyor.
ABD’li oyuncu Bruce Willis, bu hastalık nedeniyle 67 yaşında kariyerine son vermek zorunda kaldı.
Harvard Üniversitesi’ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümü araştırmacıları, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerinin aşırı tüketiminin, demans hastalığına yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu.
Araştırmanın bulguları, “Amerikan Nöroloji Akademisi” dergisinde yayımlandı.
ARAŞTIRMAYA 134 BİN KİŞİ KATILDI
Science Daily’nin haberine göre, demans tanısı olmayan ve ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin katılımcı, her 2 ila 4 yılda bir, beslenme alışkanlıklarını detaylandıran bir gıda günlüğü doldurdu.
Araştırmacılar, katılımcıları günlük aldıkları ortalama kırmızı et miktarına göre “az miktarda tüketen”, “orta miktarda tüketen” ve “fazla miktarda tüketen” olmak üzere üç gruba ayırdı.
İŞLENMİŞ KIRMIZI ETİ FAZLA TÜKETENLERİN RİSKİ YÜZDE 13 DAHA FAZLA
Sonuçlar, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen bireylerin ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riskinin, az tüketenlere göre yüzde 13 daha yüksek olduğunu gösterdi.
Araştırma, işlenmemiş kırmızı eti fazla tüketenler ile az tüketenler arasında demans tanısı alma riskinde belirgin bir fark bulunmadığını belirtti.
DEMANS RİSKİNİ AZALTANLAR
Araştırmacılar, günde bir porsiyon işlenmiş kırmızı et yerine bir porsiyon kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini yüzde 19, balık tüketmenin yüzde 28 ve beyaz et tüketmenin ise yüzde 16 oranında azalttığını vurguladı.
ALZHEİMER RİSKİNİ TETİKLİYOR
İngiltere’de 500 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen bir başka araştırma, günde 25 gram işlenmiş et tüketenlerde Alzheimer riski yüzde 44 oranında artarken, günde 50 gram et tüketenlerde bu riskin yüzde 19 azaldığını ortaya koydu.