Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 9 Ocak’ta onaylanan ve yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeler, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili önemli değişiklikleri de içeriyor.
HASTANELERDE KATILIM PAYI ARTTI
Yasanın getirdiği değişikliklere göre, ayakta tedavi gören hastalar için hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı 20 liraya yükseltildi. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aile hekimlerinden sevk edilen hastalar için bu katılım payını yüzde 50 oranında düşürme yetkisine sahip olacak.
İŞVERENLERE PRİM DESTEĞİ
Söz konusu kanunla birlikte, özel sektör işverenlerinin SGK’ya malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemelerinde 5 puanlık indirim uygulaması 4 puan olarak güncellenecek. Ancak imalat sektöründe çalışanlar için 5 puanlık prim desteği uygulaması devam edecek.
AİLE HEKİMİ RAPORU ÜCRETLİ OLACAK
Ayrıca yasayla birlikte aile hekimleri, mesai saatleri dışında hizmet vermek şartıyla ücretli olarak hastalara bakabileceklerdir. Bunun yanı sıra, aile hekimlerinden alınan bazı raporlar da ücretli hale getirilecek. Örneğin ehliyet raporu başvurularında belirli bir ücret talep edilecek. Bu raporlar karşılığında toplanan ücretler ise döner sermaye hesabına aktarılacak.