Türkiye, son zamanlardaki etkileyici performansıyla dünya genelinde en büyük İHA ve SİHA tedarikçisi konumuna yükseldi.
ABD merkezli düşünce kuruluşu CNAS’ın yayınladığı rapora göre, 2018 yılından bu yana Çin, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, toplam 40 farklı ülkeye 69 silahlı askeri İHA satışı gerçekleştirmiştir. Bu süreçte Türkiye, satışların %65’ini elinde bulundururken, Çin %26, ABD ise yalnızca %8 oranında satış gerçekleştirmiştir.
TB3 SİHA, DÜNYA TARİHİNE GİRDİ
İHA ve SİHA alanındaki önemli gelişmelerden biri, Bayraktar TB3 SİHA’nın kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yaparak dünya havacılık tarihine geçişi oldu.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilmiş olan ANKA III, milli imkanlarla yapılan ilk uçuşunu TEKNOFEST Adana’da gerçekleştirdi. ANKA III, katılımcılardan büyük bir ilgi gördü.
“Türkiye’nin ilk milli silahlı insansız hava aracı (SİHA)” ve “en fazla ülke tarafından tercih edilen SİHA” unvanlarını taşıyan Bayraktar TB2, bu yıl 1 milyon uçuş saatini aşarak yeni bir başarıya imza attı.
2024 yılı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET için de oldukça hareketli bir yıl oldu.
Ağustos ayında 100. test uçuşunu başarıyla gerçekleştiren HÜRJET, eylül ayında uluslararası Mısır Havacılık Fuarı kapsamında piramitlerin üzerinde bir gösteri uçuşu düzenledi.
YERLİ MOTOR TF6000 İLK KEZ ÇALIŞTIRILDI
2024 yılı, savunma sanayisinde yerlileşme çalışmalarının önemli bir adımı olan yerli motor projeleri açısından da kayda değer gelişmelere sahne oldu.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) desteğiyle başlatılan proje kapsamında, Türkiye’nin ilk askeri turbofan motoru TF6000 başarıyla test edildi.
TF6000 Projesi ile Türkiye, ilk kez askeri bir turbofan motorunu çalıştırma başarısını göstermiş oldu. Test süreçlerinin tamamlanmasının ardından KIZILELMA ve ANKA-3, güçlerini TF6000 motorundan alacak.
SAVUNMA SANAYİ İHRACATINDA REKOR
2024 yılı, Türk savunma sanayisinin ihracat rakamları açısından rekorlarla dolu bir yıl olarak öne çıkmaktadır. Savunma ve havacılık sanayi ürünleri ihracatı, 11 aylık süreçte 5 milyar 761 milyon dolara ulaşarak yeni bir rakam kaydedildi. Ayrıca, son 12 aylık ihracat, %18,4’lük bir artışla 6 milyar 479 milyon dolara yükseldi.
İhracat bölgelerinde bir başka önemli gelişme ise yılın son aylarında yaşandı. Türkiye ile İspanya arasında Jet Eğitim Uçağı Projesi için bir işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.
Yılın son günlerinde, Türk savunma sektörünün devlerinden ASELSAN’dan da dikkat çekici bir haber geldi. ASELSAN, Avrupa Birliği’nde yer alan bir müşteri ile toplam 50,8 milyon avro tutarında kara silah sistemleri ihracat sözleşmesi imzaladı.
3 TÜRK ŞİRKETİ İLK 100’DE
Türk savunma sanayisi şirketleri, dünya genelinde en fazla silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 savunma sanay