Doğu Afrika’nın Sudan ülkesi, ordu ile Hızır Direniş Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalarla sarsılmaya devam ediyor. Bu savaş, halkı çeşitli zorluklarla karşı karşıya bırakırken, birçok eyalette etkisini sürdürmekte.
“SUDAN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ESKİ VE STRATEJİK”
Sudan Sağlık Bakanı Heysem Muhammed İbrahim, Türkiye ile Sudan arasındaki ilişkilerin sağlık alanında güçlü ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getirdi. İbrahim, “Sağlık alanındaki işbirliğimizin en belirgin örnekleri arasında Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Hartum Eyaleti’ndeki Türk Hastanesi yer alıyor. Ayrıca Türkiye, Sudan’dan tedavi alma imkanı bulunmayan hastalar için destek sağlıyor. Savaş süresince de ilaç ve tıbbi yardım konularında Türkiye’nin yardımlarını aldık.” ifadelerini kullandı.
Bakan İbrahim, savaş nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını kesin olarak belirlemenin zor olduğunu anlatarak, sağlık kurumlarına ulaşan yaralanma vakalarının 40 bini, ölüm vakalarının ise yaklaşık 6 bini bulduğunu aktardı.
ÜLKEDEN AYRILANLARIN SAYISI 3 MİLYONU GEÇTİ
Çatışmalar, sağlık, altyapı, ekonomi ve eğitim gibi çeşitli alanlarda büyük tahribatlara neden olarak dünyanın en büyük yerinden edilme krizlerinden birini ortaya çıkardı.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan yaşamını yitirdi, ülkeden kaçanların sayısı 3 milyonu aştı, 9 milyona yakın kişi ise ülke içinde yerinden edildi. 25 milyondan fazla insanın ise insani yardıma ihtiyacı bulunmakta.
“SUDAN’IN ŞU ANDA YAŞADIĞI KRİZ BAŞKA HİÇBİR ÜLKEDE YAŞANMADI”
İbrahim, mevcut krizin insani ve sağlık boyutları açısından başka bir ülkede eşine rastlanmadığını vurgulayarak, HDK’nın uluslararası normları ihlal ettiğini, halkları, evleri, sağlık tesislerini ve altyapıları hedef aldığını ifade etti.
Savaşın Hartum’da başladığını hatırlatan İbrahim, bunun sonucunda çok sayıda kişinin birden fazla kez yerinden edildiğini de sözlerine ekledi.
“HASTANELER ASKERİ KIŞLA OLARAK KULLANILDI”
Sağlık bakanı olarak savaşın sağlık sistemi üzerindeki etkilerini dile getiren İbrahim, hastanelere düzenli saldırılar ve bu tesislerin askeri üs olarak kullanılmasına tanıklık ettiğini belirtti. “Savaşın dördüncü gününde Hartum Hastanesi’ndeydim ve o sırada hastanelerin işgal edildiğine şahit oldum.” dedi.
İbrahim, tedavi için ihtisas hastanelerinin kapatılmasının yanı sıra depolardaki yaklaşık 600 milyon dolar değerinde ilaç ve malzemenin yağmalandığını da sözlerine ekledi. Bu durum, ciddi bir ilaç kıtlığına yol açtı.
SAĞLIK ALANINDAKİ KAYIP 11 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Heysem Muhammed İbrahim, ayrıca 200’den fazla ambulansın ve tıbbi aracın yağmalandığını belirterek, sağlık alanındaki toplam kaybın 11 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. 60’tan fazla sağlık çalışanını kaybetmelerine rağmen, güçlü bir irade ile mücadeleye devam ettiklerini vurguladı.
Savaşın başlangıcından bu yana hayati stratejiler geliştirdiklerini ifade eden İbrahim, bu stratejilerin insan hayat