Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi, “2024 yılının kelimesi” için bir oylama süreci başlattı.
TDK’nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen oylamaya yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı bildirildi.
BELİRLENEN 7 KELİME OYLAMAYA SUNULDU
TDK tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Dil Kurumu ve Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) işbirliğiyle, alanında uzman kişilerden oluşturulan Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenen 7 kelime, halk oylamasına sunuldu.
OYLANAN KELİMELER
Oylamada değerlendirilen kelimeler arasında “kalabalık yalnızlık”, “merhamet”, “yabancılaşma”, “algoritma”, “yozlaşma”, “yapay zeka” ve “dijital yorgunluk” yer aldı.
YILIN KELİMESİ: KALABALIK YALNIZLIK
Halk oylaması sonucunda, “2024 yılının kelimesi” olarak “kalabalık yalnızlık” kavramının seçildiği açıklandı.
ÇOKLUK İÇİNDEKİ TEKLİK
Değerlendirme Kurulu, “kalabalık yalnızlık” kavramı için şu açıklamalarda bulundu:
2024’te, bireylerin kalabalıklar içerisinde yalnız hissetme durumlarına dair araştırmaların sayısında artış gözlemlenmektedir. Birbirinin zıttı gibi görünen, ‘yalnızlık’ ve ‘kalabalık’ kavramları, bir arada var olabilmektedir. Bu durum, sosyolojik, psikolojik ve iletişimsel nedenlerle açıklanabilen bir realite olarak, bireylerin günlük yaşamlarında ve kurdukları ilişkilerde kendini göstermektedir.
“SOSYAL MEDYA VE DİJİTAL TEKNOLOJİ ARTIKÇA YALNIZLIK YÜKSELİYOR”
Sosyal medya ve dijital teknolojilerin artışıyla, bireylerin yalnızlık hissinin de yükseldiği belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre, sosyal medya platformlarında takipçi ve beğeni sayısının önem kazanması, ‘kalabalık’ bir ortam yaratma çabası, insanların yalnızlık duygularını artırmaktadır.
Dijital dünyanın sağladığı yüzeysel ilişkilerin, yalnızlık hissini derinleştirdiği ifade edilmektedir. Ayrıca, hayatın hızlanmasıyla birlikte toplumsal bağların zayıfladığı ve bireylerin bu bağları kurmada zorluk yaşadığı aktarılmaktadır. Özetle, çevresinde çok sayıda insanın bulunması, kişinin yalnız hissetmemesi için yeterli değildir; aynı evde yaşayan aile bireyleriyle dahi yalnızlık hissi oluşabilmektedir.