Sağlık Bakanlığı 11 Soruda Maymun Çiçeği Hastalığını Cevaplıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği hastalığı ile ilgili en çok merak edilen konuları 11 soruda belirleyerek, cevapladı. Maymun Çiçeği (Mpox) hastalığı tüm dünyada hızla yayılmaya başladı. Maymun Çiçeği virüsü 13’ü Afrika olmak üzere şu ana kadar 16 ülkede görüldü. 13 Afrika ülkesinde vaka sayısı 17 bin 541 olurken, hastalığa bağlı 517 ölüm kaydedildi. Hal böyle olunca Sağlık Bakanlığı tarafından, toplumun maymun çiçeği hakkında en çok merak ettiği konular belirlenerek ‘sık sorulan sorular’ oluşturuldu. 11 soru, maymun çiçeği rehberine göre cevaplanarak, söz konusu içerik Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Maymun çiçeği, klinik olarak daha hafif olmasına rağmen semptomları geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzer ve nadiren ölümcül viral bir zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs) olmakla birlikte insandan insana da bulaşabilmektedir. Maymun çiçeği olduklarını düşünen veya maymun çiçeği olan biriyle yakın temas halinde olan kişilerin, bir sağlık kuruluşuna başvurması ve test yapılması gerekip gerekmediğine karar verilmesi gerekiyor. Maymun çiçeğinin belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları, solunum sistemi semptomları ve hastalığa özgü karakteristik cilt döküntüleridir.

Maymun çiçeği, cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Ayrıca uzun süreli, yakın temas veya cinsel temas sırasında da yayılabilir. Cinsel temas sırasında lezyonlarla temas veya solunum sekresyonları ile yakın temas da bulaş olabilir. Maymun çiçeği olduğundan şüphelenilen bir cilt döküntüsüne sahip kişilerle yakın cilt temasından kaçmak önemlidir. Maymun çiçeği hastasının eşya ve malzemeleriyle temas etmemek, ellerin sık sık yıkanması ve hijyen kurallarına uyulması da enfeksiyon riskini azaltır.

Maymun çiçeğinin su yoluyla havuzdan, sıcak küvetten veya su parkından bulaşabileceği konusunda net bir bağlantı bulunmamaktadır. Ancak virüsün insandan insana yakın temas, cilt teması yoluyla bulaşması mümkündür. Eğlence amaçlı su mekanlarında dezenfeksiyon yapılması ve havuzların klorlanmasıyla maymun çiçeği virüsünün bulaşma riski önemli ölçüde azaltılabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sağlık Bakanlığı 11 Soruda Maymun Çiçeği Hastalığını Cevaplıyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!