Bağımsızlık Savaşı’nın Çocuklarına Kamuda Kontenjan Ayrılması Kararı Bangladeş’i Karıştırdı: Başbakan Helikopterle Kaçtı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bangladeş’te Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı sonrası ortalık karıştı. Ülkede yüzlerce kişi hayatını kaybederken eylemciler Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu bastı. Hasina helikopterle kaçtı. Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı ülkeyi karıştırdı.Ayrılan kontenjan oranına tepki olarak başlayan gösteriler, hükümet karşıtı protestolara dönüştü.Son üç haftada yüzlerce kişi hayatını kaybetti veya yaralandı.Yaklaşık 10 bin kişi ise gözaltına alındı.

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyordu.Protestolar nedeniyle bu kontenjanlar 2018’de kaldırıldı.Yüksek Mahkemenin haziranda kontenjan sisteminin yeniden uygulanması yönünde karar alması, protestoların temmuzda yeniden başlamasının çıkış noktası oldu.Dakka Üniversitesi öğrencileri, 15 Temmuz’da kontenjan kararında reforma gidilmesi için pankart ve bayraklarla gösteri düzenlemeye başladı.Üniversitedeki gösterilerde arbede çıkması ve polisin müdahalesi sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi, 250 öğrenci yaralandı. Bunun üzerine ülkedeki tüm üniversiteler süresiz kapatıldı ancak öğrenciler, bu karara rağmen okulları terk etmeyi reddetti.

Protestocu öğrenciler, liyakate dayalı sistem talebiyle gösterilerini sürdürürken 18 Temmuz’da ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” başlattı.Temmuz ortasında gösterilerde ölü sayısı 45’e, yaralı sayısı 2 bine yükselirken muhalefete ve vatandaşlara destek çağrısı yapıldı.Bu arada aynı gün ülke genelinde internet hizmeti engellendi, metro ve tren seferleri süresiz askıya alındı.Göstericiler, devlet yayın kuruluşu BTV’nin binasını ateşe verdi. Hükümet, 19 Temmuz’da sokağa çıkma yasağı ilan ederek durumu kontrol altına alması için orduya talimat verdi.Sokağa çıkma yasağının ilk gününde en az 30 kişi hayatını kaybetti.Şiddet olayları sürerken iktidardaki Avami Birliği Partisi, kontenjanın yüzde 30’dan 20’ye düşürülmesini teklif etti.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz’da gösterilerin fitilini ateşleyen kararında değişikliğe gitti.Mahkeme, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda kontenjan oranını yüzde 30’dan yüzde 5’e çekti, toplam kontenjanın yüzde 2’sinin etnik azınlık ve engelli bireylere, yüzde 93’ünün ise liyakate dayalı şekilde tahsis edilmesini kararlaştırdı.Bangladeş Başbakanı Hasina, 23 Temmuz’da protestolarda yaşanan şiddet olaylarına ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ile Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi’nin neden olduğunu savundu.Bangladeş hükümeti, 24 Temmuz’da mahkemenin kararına uyacağını açıkladı ancak bu da tansiyonun düşmesini engelleyemedi. Askerlerin kontrolü altında sokağa çıkma yasağı kısmen uygulanmaya devam etti.

Başbakan Hasina, 27 Temmuz’da protestocuların ateşe verdiği devlet televizyonu BTV’yi ziyaret ederek göstericiler hakkında kullandığı, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı sırasında Pakistan güçleri için savaşan ve “hain” olarak nitelendirilen kişilere gönderme yapan ve ülkede aşağılayıcı karşılığa sahip “gönüllüler (razakars)” yorumunu geri almaya çalıştı.Hasina, yine muhalefet partilerini “ülkenin kalkınmasına zarar vermek ve ülkenin yurt dışındaki imajını zedelemek için saldırılar düzenlemekle” suçladı.BNP Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alemgir ise “öğrencilerin haklı hareketini bastırmak” için orduyu devreye sokmanın asla kabul edilemez olduğunu söyledi.Alemgir, “Hükümet, terörist faaliyetlerini ve başarısızlıklarını gizlemek için BNP dahil olmak üzere muhalefet partilerinin liderlerini ve aktivistlerini keyfi olarak tutukluyor.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bağımsızlık Savaşı’nın Çocuklarına Kamuda Kontenjan Ayrılması Kararı Bangladeş’i Karıştırdı: Başbakan Helikopterle Kaçtı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!