Son 30 yılda obezite oranları hızla artmış durumda. Dünya çapında 1 milyardan fazla insan obeziteyle mücadele ediyor. Lancet’te yayınlanan bir araştırmaya göre, 1990 ile 2022 arasında obezite oranları çocuklarda dört kat, yetişkinlerde ise iki kat artmış durumda. Kız çocuklarında obezite oranı 1990’da yüzde 1,7 iken 2022’de yüzde 6,9’a yükselmiş. Erkeklerde ise bu oran yüzde 2,1’den yüzde 9,3’e çıkmış. Aynı dönemde kadınlarda obezite oranları yüzde 8,8’den yüzde 18,5’e, erkeklerde ise yüzde 4,8’den yüzde 14’e yükselmiş.
2022 yılında toplamda 880 milyon yetişkin ve 159 milyon çocuğun obezite ile mücadele ettiği belirtiliyor. Tonga, Amerikan Samoası ve Nauru gibi ülkelerde obezite oranları yüzde 60’ın üzerine çıkmış durumda. Profesör Majid Ezzati, araştırmanın yazarı, 1990’larda yetişkinler arasında görülen obezite salgınının artık çocuklar ve gençler arasında da yaygınlaşmasının endişe verici olduğunu belirtiyor.
Dünyanın en yoksul bölgelerinde milyonlarca insan hala yetersiz beslenme ile karşı karşıya. Bu durumu çözmek için sağlıklı ve besleyici gıdalara erişimin artması gerektiğini söyleyen Ezzati’ye göre, yetersiz beslenme ile mücadele etmek için önlemler alınmalıdır. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise obeziteyi engellemek için küresel hedeflere ulaşmak gerektiğini belirtiyor. Hükümetlerin, toplumların, ulusal sağlık kurumlarının ve özel sektörün iş birliği yapması gerektiğini vurguluyor.
Sonuç olarak, obezitenin hızla arttığı ve dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu haline geldiği görülüyor. Yetersiz beslenme ve sağlıksız yaşam tarzlarıyla mücadele etmek, obezite oranlarını azaltmak için önemli adımların atılması gerekiyor. DSÖ’nün çağrısıyla, global çalışmalar ve politikalar ile obeziteye karşı mücadeleye devam edilmelidir.