Türk Telekom ve Huawei, Türk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT mezunlarından yerli girişim NaraXR ile birlikte gerçekleştirdikleri 5G Haptic Eldivenli VR Kukla Tiyatro uygulamasını dünyada ilk defa GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı. Türk Telekom, dijital dönüşümün lideri olarak sağlık, eğitim, endüstri, tarım, spor, kültür ve sanat gibi alanlarda değer yaratan inovatif projeler geliştiriyor. Yenilikçi projelerin yanı sıra dünyanın önde gelen şirketleriyle iş birlikleri yapan Türk Telekom, Huawei ile gerçekleştirdikleri öncü çalışmaları GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde sergiledi.
İş birliği kapsamında, Türk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT mezunlarından NaraXR’ın desteğiyle 5G ile sanatın evrenselleşmesini sağlayacak uygulamalardan biri olan 5G Haptic Eldivenli VR Kukla Tiyatrosu denemesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu denemede UNESCO Kültür Mirası olan Karagöz Kukla Tiyatrosu, 5G Haptic Eldiven teknolojisi ile seyircilere canlı olarak VR, AR ve web ortamında sunuldu. Ayrıca Türkiye’nin ilk 3 boyutlu 5G sanal görüşme denemesi de yerli teknoloji şirketi Scalar Vision ile gerçekleştirildi.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, yaptığı açıklamada, Türk Telekom’un teknolojiyi insanın faydası için ürettiğini, dünyada birçok ilke imza attıklarını ve kültür sanatı da teknolojiyle harmanlayarak geleceğe yönelik projeler geliştirdiklerini belirtti. Huawei Türkiye CEO’su Kaya Shi ise, Türk Telekom ile iş birliklerini geliştirerek 5G teknolojisinin kültür ve sanat alanında da kullanılmasından gurur duyduklarını ifade etti. Bu iş birliğinin sadece Türkiye’de değil, küresel düzeyde de kültür sanatın dijitalleşmesine öncülük edeceğini vurguladı.
Türk Telekom, Huawei ve NaraXR ile gerçekleştirilen projede, Karagöz Kukla Tiyatrosu’nun 5G destekli Haptic Eldiven ve XR teknolojileriyle mekandan bağımsız olarak canlı ve düşük gecikmeli olarak izlenmesi sağlandı. Bu proje, kültür ve sanatın 5G teknolojileriyle daha fazla insana ulaştırılmasını amaçlayan önemli bir adım olarak nitelendirildi. Türk Telekom ve Huawei’nin birlikte gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk 3 boyutlu 5G canlı video görüşmesi projesi ise Barcelona’da başarılı use caseleri arasında yer aldı ve uzaktan çalışma, eğitim ve sosyal etkileşim konularında yeni bir boyut kazanılmasını sağlayacak potansiyele sahip oldu.