Ülkemizde ömrünü tamamlamış araçların geri dönüşümü için Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Takip Sistemi (ÖTA) üzerinden yapılan çalışmalar sonucunda 3 yılda yaklaşık 10 bin hurda araç ekonomiye kazandırıldı. Bu araçların çevre lisanslı tesislerde geri dönüşüme sokulmasıyla önemli ekonomik kazanç elde edildi. Ayrıca, atık oluşumunu engelleyerek çevre ve insan sağlığının korunması da amaçlandı. Bu süreçte hurdaya ayrılan araçlardan sağlanan parçalar yüksek oranda yeniden kullanılabilir durumda olduğundan ekonomiye de katkı sağlamıştır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 2012 yılında kurulan ÖTA sistemi ile, yolcu taşıma ve yük taşıma araçlarının ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılması engellenmektedir. Bu araçların trafik kaydının silinmesi ve çevreyle uyumlu bertaraf edilmesi için çevre lisanslı tesislere teslim edilmesi gerekmektedir. Bakanlıkça belgelendirilmiş tesisler, hurda araçlardan parçaların geri kazanımını takip ederek bu sürecin doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Ömrünü tamamlamış araçlar tehlikeli atıklardan arındırılarak, sökülerek parçalara ayrıştırılır. Bu parçaların büyük bir kısmı yeniden satılabilir durumda olduğundan ekonomiye kazandırılmaktadır. Geriye kalan kısımlar ise maddesel veya enerji geri kazanımı için ayrıştırılmakta ve ekonomiye katkı sağlamaktadır. Toplamda 3 yılda 9 bin 836 araç geri dönüşüme sokularak ekonomiye kazandırıldı.
ÖTA sistemi sayesinde çevre lisanslı tesisler aracılığıyla Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında belirtilen sayıda araçlar geri dönüşüme sokulmuştur. 2021 yılında 3 bin 100, 2022 yılında 2 bin 636 ve 2023 yılında 4 bin 100 adet M1 ve N1 kategorisindeki araçlar geri dönüşüme tabi tutularak ekonomiye yeniden kazandırılmıştır. Bu çalışmaların çevre ve ekonomi açısından önemi oldukça büyüktür.